De klassenfoto sterft uit

 

 

En dat heeft allemaal met deze bizarre regelgeving te maken.

 

 

 

Bij mij liggen ze in een laatje waar ik nauwelijks kijk, de klassenfoto’s. Ik moet zelfs mijn best doen om mezelf te herkennen op de foto die gemaakt is in 1976. Wel weet ik zeker dat ik naar mezelf moet zoeken op het achterste rijtje, waar ik als langste meisje van de klas altijd tussen de jongens moest staan. Je ziet gewoon het ongemak van mijn gezicht druipen als ik tussen Eddy en Fonny op de kiek word gezet, de langste en stomste jongens van de klas. Later, in 1980, kwam dezelfde schoolfotograaf nog een keertje langs en vond ik het nog net zo vervelend. Ik zou het destijds helemaal prima hebben gevonden als die klassenfoto’s helemaal nooit gemaakt waren, want ik kijk er toch nooit meer naar, laat staan met enig plezier. Ik heb ook werkelijk geen idee meer hoe al die kinderen heten terwijl ik wel zes jaar met ze in de klas heb gezeten. Typisch gevalletje uit het oog uit het hart. 

 

Anno 2024 is de klassenfoto zowat uitgestorven. Niet zozeer omdat de kinderen het net als ik reuzestom vinden om op de foto te moeten, maar vanwege de AVG, de algemene verordening gegevensbescherming, die over je privacy waakt als een bloedhond met grote trek. Dit houdt in dat de overheid en het bedrijfsleven zorgvuldig met jouw digitale persoonsgegevens om moeten gaan en dat alleen die gegevens opgeslagen en gebruikt mogen worden die echt een doel hebben. Blijkbaar geldt dat dus ook voor de klassenfoto en moeten alle ouders expliciet toestemming geven dat hun kind op de kiek mag en dat die beeltenis met anderen mag worden gedeeld. 

 

Geen toestemming, geen foto dus. Wat een gedoe, want lang niet alle ouders reageren als de school hen om die toestemming vraagt. Of het mag van de moeder wel, maar van de vader niet. Want het is ook een geweldige manier om je ex te sarren, nietwaar? De meeste scholen vonden het zo’n extra administratieve last dat ze er zelfs maar helemaal mee gestopt zijn. Tot grote frustratie van de klassenfotofotografen die daardoor hun omzet behoorlijk zagen dalen. 

 

En hoe gek is het dat al die scholieren wel hun foto’s met hun klasgenoten delen op Instagram, TikTok en Snapchat, Daar worden de algemene voorwaarden zonder blikken of blozen geaccepteerd en de privacy-instellingen op ‘iedereen’ gezet om maar zoveel mogelijk volgers te krijgen. En als je bedenkt dat de gemiddelde puber ontelbaar veel foto’s op haar mobieltje heeft staan, dan zit er vast wel iets bij voor later. In ieder geval een foto waarvan ze later als ze groot is vindt dat ze er wél leuk op staat en niet ongemakkelijk tussen een Eddy en een Fonny zoals ik in 1976…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit