De kinderopvang gaat ons allemaal aan

 

Wie denkt dat de kinderopvang niks met jou te maken heeft omdat jouw kids al groot zijn heeft het mis. Want als moeders niet werken krijg jij er ook last van.

 

 

 

Steeds meer kinderopvanglocaties hebben last van de inflatie en het personeelstekort en daarom stijgen de tarieven het komende jaar met soms wel 13 procent. Maar de maximale vergoeding van de overheid stijgt met slechts 5,6 procent. Nou hoor ik je denken: wat heb ik daarmee te maken, die van mij zijn allang uit de luiers en kunnen prima voor zichzelf zorgen. Maar denk eens aan al die ouders die wel dagelijks afhankelijk zijn van de opvang en komend jaar dus nog meer moeten gaan betalen omdat de toeslag de verhoging niet compenseert.

 

Voor veel van deze ouders (en het gaat in de meeste gevallen om de moeders) is het bijna niet meer de moeite om te gaan werken en de kinderen naar de opvang te brengen. Ze houden simpelweg te weinig over van hun salaris en kiezen er dan maar voor om thuis te blijven. Maar als je dan bedenkt in wat voor banen deze vrouwen juist heel vaak werken, dan wordt de stijging van de kosten voor kinderopvang op den duur een probleem voor ons allemaal.

 

Denk eens aan de thuiszorgmedewerker die jouw demente moeder dagelijks helpt, de verpleegkundige in het ziekenhuis, de juf op de lagere school, de docent op de middelbare. Al die beroepen waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn en waar al jaren een schreeuwend tekort aan personeel is. Wij kunnen al deze werkkrachten niet missen. Bovendien moeten deze moeders wel werken om de hoge huur of hun dure hypotheek te kunnen betalen omdat dit echt niet meer op één salaris gaat. Opa’s en oma’s kunnen vaak niet op hun kleinkinderen passen want die moeten tot hun 67e doorwerken omdat de VUT niet meer bestaat. En wat te denken van al die eenoudergezinnen, die zelf hun broek op moeten houden?

 

Een slimme meid was heus al wel op haar toekomst voorbereid, maar niet iedereen verdient genoeg om de kosten voor kinderopvang te dragen. Het personeelstekort zal alleen maar groter worden als vrouwen nog minder uren gaan werken omdat niemand anders op de kindjes past.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit