Griepprik? Daar krijg je de griep van!

 

Het griep-seizoen is weer geopend. Ligt ineens die envelop weer op de mat. Als je tenminste tot de uitverkorenen behoort. Boven de zestig bent, of kwetsbaar vanwege een aandoening of ziekte. Bij ons in het dorp is de prikmiddag zo’n beetje de gezelligste middag van het jaar. De huisarts die glunderend met een enorme bak prikjes naast zich een voor een z’n vaste klanten langs ziet komen. En nog een stel nieuwkomers dat net zestig geworden is.

 

Eigenlijk jammer dat er na afloop niet een biertje geschonken wordt. Of een glaasje advocaat. Met een toefje slagroom. Lekker de bejaarde uithangen met z’n allen. En even het dorpsnieuws doornemen. En het weer uiteraard.

 

Iedereen komt bekenden tegen. Voor- en achteraf zie je mensen op een kluitje staan, die even aan het bijkletsen zijn. Eigenlijk is iedereen volgens mij na afloop een beetje teleurgesteld, dat het weer zo snel voorbij is. Het gaat namelijk aan de lopende band, want het is een kwestie van briefje inleveren, mouw omhoog, prik erin en weg. Ik zie mensen echt een beetje met de ziel onder hun armen staan. Wat? Moet ik nu alweer weg? Ongezellig!

 

Waarom zou je niet gaan?

 

Die prik is niet verplicht, dus je kunt je oproep ook zo bij het oud papier gooien. Geen haan die er naar kraait. Maar waarom zou je dat doen? Snap ik nou echt niet. Schijnen zwaarwegende redenen voor te zijn. De drie meest genoemde redenen om geen prik te halen:

  1. Van die griepprik krijg je juist griep. Vette onzin. Want je krijgt een al dood griepvirus toegediend. Kun je geen griep van krijgen.
  2. Het is geen garantie dat je gevrijwaard bent van griep. Klopt. Maar zonder prik heb je nog meer kans. Je verlaagt de kans in elk geval.
  3. Ik heb nooit griep. Net zo suf als: ik heb nog nooit een been gebroken.

 

En zo zijn er nog tig redenen om die prik over te slaan. Waar ik met m’n verstand niet bij kan. Jij?

 

Nu nog even een buurtcomité oprichten voor de nazit-borrel voor volgend jaar

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter