De ene pil is de andere niet
Ken je dat: je hebt al jaren een bepaald soort medicijnen en opeens krijg je een ander merk mee van de apotheek.
Op zich moet dat geen probleem zijn, want het gaat vaak om een goedkopere versie met dezelfde werking. Dat zou je denken, want geraspte kaas is toch ook kaas? Maar die vlieger gaat niet op waar het medicijnen betreft. Ik was een van de pechvogels die in 2017 andere schildkliermedicatie kreeg. Al twintig jaar gebruikte ik Thyrax, maar omdat de fabriek naar Duitsland verhuisde ontstonden er leveringsproblemen. Nou, ik was behoorlijk de Sjaak toen ik de vervanger kreeg. Weliswaar met dezelfde werkzame stof, het schildkliermedicijn levothyroxine, en toch ging het helemaal fout. Ik was helemaal van de leg en kreeg te maken met heftige jeuk, zo erg dat ik in januari in m’n onderbroek in de sneeuw ging liggen om het maar even niet te voelen.
De apotheek en de dermatoloog snapten er in eerste instantie helemaal niets van. Want zoals gezegd, geraspte kaas is toch kaas? De ene schildklierpil werkt toch net zoals de andere? Mooi niet dus want het regende klachten van schildklierpatiënten die door de merkwissel helemaal ontregeld raakten en last van forse bijwerkingen kregen zoals hartklachten of erge spierpijn, veel zwaarder werden of zoals ik heel veel jeuk hadden.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen houdt de lijst ‘Wisselen ongewenst’ bij waarop geneesmiddelen staan waarbij het wisselen om niet-medische redenen niet gewenst is. Het is bijvoorbeeld te verwarrend om te wisselen omdat een patiënt de medicatie verkeerd in kan nemen met alle gevolgen van dien. Of omdat medicijnen vanwege hun eigenschappen of bijbehorende hulpstoffen om de pilletjes te maken zorgen dat patiënten daar weer klachten van krijgen. Zoals al die ontregelde schildklierpatiënten die van de apotheek geen Thyrax meer meekregen, maar een vervangend medicijn van een ander merk. Het schildkliermedicijn levothyroxine werd jarenlang buiten de lijst ‘Wisselen ongewenst’ gelaten terwijl het voor honderden pechvogels zoals ik wel duidelijk was wat de gevolgen waren.
Gelukkig kwam er afgelopen week eindelijk goed nieuws omdat levothyroxine, wat onder verschillende merknamen op recept verkrijgbaar is, toch op deze lijst wordt gezet. Ik denk dat dit voor de half miljoen Nederlanders met een schildklieraandoening een heel geruststellende gedachte is. En reken maar eens uit hoeveel extra kosten deze patiënten moesten maken voor onderzoek naar klachten die voorkomen hadden kunnen worden als ze gewoon altijd hetzelfde pilletje mee hadden gekregen.