De een voorspelt een strenge winter, de ander juist een zachte

 

Maar grijs wordt ie in elk geval, volgens de weerkundigen.

 

 

 

Het heeft niet alleen met de energiecrisis te maken dat ik benieuwd ben naar wat voor winter het zal worden, want ik ben altijd benieuwd om te weten wat voor winter we krijgen of hoe nat, droog of heet de zomer zal zijn. Volgens een van de laatste voorspellingen maakt Europa de komende maanden een ‘hoger dan gebruikelijk risico op koude-uitbraken’. Maar hoe hard die voorspelling is? Volgens een andere voorspelling zit Europa juist in grijs gebied, wat zoveel wil zeggen als dat het kan vriezen of dooien. Dat komt: het is de wind die de voorspellers altijd parten speelt, want met name die component laat zich moeilijk voorspellen, terwijl die wel voor een groot deel ons weer bepaalt.

 

Vorige week kwam de nieuwe ECMWF-prognose (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) breed in het nieuws. Volgens De Telegraaf wordt het ‘bibberen voor een strenge winter’. Libelle dacht ook dat we ‘een strenge winter krijgen’. De Franse nieuwszender France24 voorspelde naar aanleiding van diezelfde prognose echter dat ‘Europe op weg is naar een ongewoon warme winter’ en het zakenblad Fortune ziet ‘abnormaal hoge temperaturen’ in de glazen bol.

 

Aangever van het nieuws was in ons land weerbureau Weeronline, dat op basis van eigen rekenmethodes zegt dat de prognose voor december 60 procent zeker is. Die prognose: boven Europa komt een hogedrukgebied te liggen, waardoor de kans op nachtvorst toeneemt en er minder vaak neerslag valt dan gemiddeld. Maar die prognose gaat niet verder dan december.

 

Wat wel vaststaat is dat de stroming in de Stille Oceaan voor 75 procent zeker de komende maanden een La Niña veroorzaakt – opgewarmd zeewater wordt naar Australië gestuwd, terwijl de zee voor Chili juist afkoelt. Het gevolg: warmte en vocht bij Australië, en droogte en lagedrukgebieden bij Zuid-Amerika. Als bij een waterbed waarop iemand neerploft, geeft dat duizenden kilometers verderop rimpelingen in de drukgebieden die het weer vormgeven. Voor de VS verwacht de Amerikaanse klimaatdienst NOAA een ‘typische La Niña-winter’, met veel sneeuw en kou in het noorden en juist extra zacht weer en droogte in de zuidelijker staten en langs de oostkust. Daar, en vooral rond de evenaar, zijn de prognoses wél redelijk accuraat.

 

Ondanks alle onzekerheden zien veel modellen wel geregeld een ‘blokkade’ bij Europa. Oftewel een hardnekkig hogedrukgebied dat de dominante windrichting van west naar noord dwingt en zo zorgt voor een aanvoer van koude poollucht.

 

Zou het dan toch? Of kunnen we alleen vasthouden aan dit ene feit: dat de winter warmer wordt dan gemiddeld omdat het klimaat opwarmt? Want sinds het jaar 2000 was driekwart van alle Nederlandse winters warmer dan het langjarig gemiddelde van 3,9 graden Celsius en dat maakt 75 procent kans op een bovengemiddeld warme winter.

 

Bron: Volkskrant

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans