songfestivalfeest
songfestivalfeest

f3_mail-franska_citroentaart_hp

 
Ik heb het op Facebook beloofd. Ik zou het recept van de allerverrukkelijkste citroentaart ter wereld delen. Ik heb het van Marlies geleerd hè, het is dus echt niet van mezelf. Dat je niet denkt dat ik bakrecepten kan schrijven. Bakken alleen al is al een uitdaging voor me. Dit recept komt uit een boekje dat Marlies lang geleden geschreven heeft. De pagina’s in mijn exemplaar zitten vol met vlekken, zo vaak heb ik ‘m al gemaakt. En heel eerlijk, ik laat wel de boter die door de vulling hoort altijd weg. Gewoon vergeten de eerste keer en toen was ie zo lekker, dat ik nooit meer geprobeerd hoe het mét boter zou smaken.

Dit heb je nodig

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 30 g gemalen amandelen
  • 75 g poedersuiker
  • 130 g zachte boter in klontjes
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eidooier
  • ½ el melk

 

Voor de vulling:

  • 4 citroenen
  • 8 eieren
  • 400-450 g kristalsuiker

 

En ook nog:

  • ronde taartvorm met een doorsnee van 22 cm, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (ik gebruik altijd droge kikkererwten)

 

Zo maak je het

Het deeg: bloem zeven en in een kom doen. Kuiltje in het midden, daarin de gemalen amandelen, poedersuiker, boter, citroenrasp, ei en zout. Snel met koele handen een soepel deeg kneden. In plasticfolie in de koelkast een uur op laten stijven.

 

De bodem bakken: oven op 200 graden. Deeg op bebloemd werkvlak uitrollen en in de vorm doen, met een opstaand randje. Stuk bakpapier erop en daar de steunvulling in. Dan 15 minuten bakken. Papier en steunvulling eruit. Eigeel met melk loskloppen. Bodem en randjes met losgeklopt eigeel bestrijken en nog 5 minuten terug in de oven zetten.

 

De vulling: oven terug naar 180 graden. Citroenen goed afborstelen, de schillen raspen, en citroenen uitpersen. Eieren met suiker schuimig kloppen, daarna rasp en sap van de citroenen erdoorheen kloppen.  Vulling op de taartbodem schenken. Taart in het midden van de oven 15 -30 minuten bakken, totdat de vulling gestold is en een mooie bruine kleur heeft. Tijdje wachten… en dan op kamertemperatuur opeten. 

 

Mmmmm! Smakelijk!

 

 Door Franska

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs

 

witte-balk-met-bol-franska