Zo ben ik zelf verzot op alles wat tegen de mediterrane en Arabische keuken aan schurkt. Komt dat even goed uit, want je kunt een puike shakshuka uit de Philips Airfryer toveren. Pita afbakken en klaar ben je. Dit gerecht doet het heerlijk als lunch, tussendoor én avondeten. Gewoon proberen, want binnen een halfuur heb je een fantastisch geurig gerecht op tafel staan. Ik demonstreer even hoe het moet. Het leuke is dat iedereen denkt dat je uren in de keuken hebt gestaan. Niet verder vertellen dus, ons Airfryer-geheimpje.
Wat je nodig hebt:
- 1 rode ui
- Warm water
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 teen knoflook (twee is ook toegestaan en lekker)
- ½ rode paprika
- 1 jalapeño of 1 lepeltje uit een potje gesneden jalapeño
- 1 blik tomatenblokjes (die van het betere soort)
- 2 eieren
- ½ bos koriander (of weglaten als je niet van koriander houdt)
- ½ avocado
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 pitabroodjes
- Zout en peper
- En natuurlijk een Philips Aifryer en een XXL bakaccessoire of een vuurvast schaaltje dat in de Airfryermand past.
Hoe je het maakt:
- Pel en snipper de ui.
- Bak de ui met zout in olijfolie in het XXL bakaccessoire ongeveer 5 minuten op 200 ˚C in de Aifryer.
- Snijd tussendoor de knoflook en de groene peper fijn en de paprika in blokjes. Voeg de gerookte paprikapoeder, knoflook, paprika en peper toe en bak weer 5 minuten op 200 ˚C.
- Doe het blikje tomatenblokjes erbij en vul het XXL bakaccessoire voor de helft met warm water. Breng op smaak met zout en peper en verwarm samen 10 minuten op 200 graden.
- Maak met een spatel kleine kuiltjes in de saus en breek hier de 2 eieren voorzichtig in. Bereid de eitjes in de tomatensaus in 10 minuten op 200 graden.
- Maak het af met in plakjes gesneden avocado en Griekse yoghurt die je extra op smaak kan brengen met de rasp van limoen en met zout en peper.
- Strooi korianderblaadjes over de shakshuka.
- Bak de pitabroodjes in de Airfryermand 4 minuten op 200 ˚C krokant.