De afsluitmonteur

 

Wist je dat ze een heel groot hart hebben?

 

 

 

‘Steeds minder mensen afgesloten van energie, met dank aan de afsluitmonteur’, zo luidde de kop in het AD.

 

De afsluitmonteur? Gek genoeg had ik nog nooit nagedacht over de mannen die langs de deuren gaan om de energietoevoer af te moeten sluiten. Hoe zou dat gaan in de praktijk?

 

‘Goedemiddag mevrouw, mag ik even binnenkomen, we moeten even praten’, waarna even later het licht uitgaat, je geen koffie meer kunt zetten, de vieze was zich blijft opstapelen en de temperatuur in huis daalt tot de buitentemperatuur?

 

Het goede nieuws is dat afsluitmonteurs hun best doen om mensen dit drama te besparen.

 

Zij wijzen wanbetalers erop dat zij alsnog een nieuw contract kunnen nemen of de gemeente kunnen benaderen voor een regeling. Vaak werken monteurs daar zelf actief aan mee, bijvoorbeeld door voor de klant even te overleggen met een ambtenaar of energieleverancier. Verder zijn er omstandigheden waarin monteurs sowieso niet afsluiten – bijvoorbeeld wanneer er medische apparatuur voor dialyse of beademing aanwezig is – en mogen monteurs ervoor kiezen niet af te sluiten als zij schrijnende omstandigheden aantreffen – schrijnende armoede, gebrekkige zelfredzaamheid of heel jonge kinderen. In de praktijk strijkt de afsluitmonteur in 85 tot 90 procent van de gevallen over zijn hart en wordt er níet afgesloten.

 

Gelukkig bestaat het nog: gerechtigheid, goedheid, menselijkheid, behulpzaamheid.

 

Gelukkig hoeft het niet altijd: machtsvertoon, onverschilligheid, blinde loyaliteit aan regelgeving en hiërarchie. Want tegen de tijd dat de meterafsluiter bij je op de stoep verschijnt is er al veel, zo niet alles, misgegaan in je leven en heb je waarschijnlijk al heel veel nachten wakker gelegen omdat je er geen gat meer in ziet. Je hoopte misschien op een wonder maar geloofde er allang niet meer in. En dan staat op een dag die lang gevreesde afsluitmonteur voor je deur en blijkt het geen ‘regels zijn regels’-mannetje maar een man met een groot hart en niets dan goede wil om een oplossing voor je zoeken.

 

Mag ik ze even van harte danken, de afsluitmonteurs die langs de deuren gaan en er alles aan doen om je juist niet af te sluiten?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans