De 6 verschillende fases van een huwelijk
Ongeveer de helft van alle huwelijken eindigt in een scheiding, en volgens mij wordt dat door de jaren heen alleen maar meer. Maar waarom?
Psychologen denken het antwoord te weten: het zit ‘m allemaal in de verwachtingen. Vaak denken (of hopen?) mensen in de eerste fase van het huwelijk te blijven hangen, waarin je nog stapelverliefd bent op elkaar en niet van elkaar kan afblijven.
Maar dat is helaas geen realiteit, want die fase gaat voorbij. En die fase daarna ook. En die daarna… Ook. Volgens psychologen zijn er namelijk zes fases in een huwelijk, en dit zijn ze.
1. De liefdevolle relatie
Ook wel bekend als de wittebroodsweken of the honeymoon fase. Je bent dolverliefd op elkaar, wilt alleen maar samen zijn en doet alles om de ander gelukkig te maken en dat doe je met plezier.
2. De wittebroodsweken zijn voorbij
Hier kun je met teleurstelling mee moeten gaan dealen, omdat één van de twee minder zijn of haar best is gaan doen. Eerst deed je álles voor elkaar, maar dat zwakt langzaam af, terwijl je dat het liefst nog wel zo zou willen zien. Het belangrijkste is om hier goed over te blijven communiceren, ook als je teleurgesteld bent in de ander en vindt dat diegene meer zijn of haar best moet doen.
3. Het gelijk maken
Wanneer je dat niet doet, kan die teleurstelling veranderen in minachting en woede, en dat wil je laten merken. Daarom ga jij net zo doen als je partner: om diegene zo terug te pakken en omdat ‘het dan gelijk staat’. Dit is een fase van veel ruziemaken, waarschijnlijk over dingen waarbij je controle of respect mist van de ander.
4. Vast blijven houden
Wanneer alle ruzies een beetje zijn vervaagd zijn jullie allebei gesloopt, zeker emotioneel. Je bent moe en hebt geen zin meer om na te denken over je relatie. Wil je uit elkaar of blijf je het proberen? Je weet het even niet, je wilt alleen maar rust. Het enige wat je in deze fase wel weet, is dat je een hechtenis bent aangegaan (het huwelijk) en dat je dat niet zomaar laat gaan.
5. Je eigen ding doen
Je komt weer wat nader tot elkaar en beseft dat je als partner niet continu aan elkaars verlangen en verwachting kan voldoen, maar dat je óók zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Daarom ga je meer dingen voor jezelf doen en dat geeft je meer zelfvertrouwen. Je gaat lekkerder in je vel zitten en hebt realistischer verwachtingen van je huwelijk.
6. Volwassen worden
Dit is de laatste fase, waarin je eindelijk leert goed met elkaar te praten en ook leert om verantwoordelijkheden te nemen. Dat betekent ook je eigen gebreken onder ogen komen; wat kun jij beter doen in de relatie waarbij jij wellicht eens de fout in bent gegaan? Je erkent dat je de ander pijn hebt gedaan. Als je deze fase samen doorstaat, is de kans heel groot dat je voor de rest van jullie leven samen blijft.
Bron: PsychologyToday