De 6 geheimen voor een levenslange vriendschap

 

Vrienden voor het leven, kameraden tot de laatste dag. Het klinkt zo gezellig, maar hoe vaak gebeurt dat nou echt?

 

 

 

Ik ben ontzettend blij met de mensen in mijn leven, maar van de basisschool spreek ik letterlijk niemand meer. Mijn langste vriendschappen zijn zo rond de twintig jaar en dat vind ik al heel wat, maar toch ken ik redelijk wat mensen die elkaar echt al sinds de geboorte kennen. Best wel bijzonder vind ik dat, en ik vraag me af: is het dan echt een heel mooie klik tussen twee mensen of is het ook een gevalletje timing?

 

Blijkbaar zit er toch wel echt een soort wetenschap achter vriendschap en vooral achter de vraag waarom je vrienden blijft, als we Psychology Today mogen geloven. Volgens de psychologen die zij afzonderlijk spraken (Blieszner en Adams) zijn er namelijk zes geheimen voor een levenslange vriendschap. Dus wil je je BFF niet kwijt? Zorg dan goed voor deze zes punten.

 

1. Breng tijd samen door
Psycholoog Beck noemt dit ‘accumulation’, oftewel de meest simpele en logische wijze om een vriendschap te starten en te onderhouden. Tsja, het klinkt ook logisch natuurlijk: wil je contact met elkaar blijven houden, dan moet je elkaar ook wel blijven zien.

 

2. Zoek gelegenheden om vriendschappen te ontwikkelen
Dit is ook een handige tip voor als je juist op zoek bent naar meer sociale contacten: bedenk wat je zelf leuk vindt, wat je interesses zijn en waar je mensen met diezelfde interesses zou kunnen ontmoeten.

 

3. Pak elke gelegenheid aan
Hiermee bedoelt Beck dat er een klik kan zijn tussen twee mensen, maar dat je wel elke mogelijkheid moet benutten om die klik verder te onderzoeken. Hartstikke leuk dat je elkaar hebt ontmoet, dat je elkaar mag, maar dat kan ook doodbloeden.

 

4. Een vaste prik hebben dat je elkaar ziet
Zeker als je het allebei heel druk hebt, kan het er nog wel eens bij inschieten om elkaar te zien. Daarom is het goed om een vast tijdstip per week/maand/wat dan ook te hebben waarop je elkaar in ieder geval ziet. Een soort ‘ritueel’ dat alleen van jullie is.

 

5. Goede prioriteiten stellen in je vriendschappen en vrienden
Beck geeft als tip hiervoor om eens te fantaseren over een leven zonder romantische partner, maar met je vrienden. Dus een huis kopen met een vriend, kinderen opvoeden met een vriend en ga zo maar door. Vaak zijn mensen geneigd om vriendschappen minder prioriteit te geven dan partners, terwijl dat volgens deze psychologen juist niet de goede manier is.

 

6. Accepteren dat jij en je BFF niet perfect zijn
Iedereen maakt fouten, zo ook jij en je beste vriend. Het geheim is om niet van elkaar te verwachten dat je perfect bent of altijd de juiste dingen doet. Veel vriendschappen hebben bepaalde ‘regels’, maar juist als je daarin wat flexibeler bent en meer vergevingsgezind, heeft je vriendschap een langere houdbaarheidsdatum.

 

Bron: Psychology Today

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer