Corona-update: wat kunnen we verwachten morgen?

 

 

Morgen hebben we er weer eentje hoor, een ‘persco’. Een happening waar ik sinds maart 2020 met veel gemengde gevoelens naartoe leef.

 

 

Soms hoop, soms angst, eigenlijk altijd frustratie, ook wel nieuwsgierigheid en vaak voel ik me erna bedroefd. Nou goed, deze rollercoaster van emoties zal bij iedereen wel bekend voorkomen.

 

Groot pluspunt: het ziet er naar uit dat we morgen versoepelingen krijgen. Niet veel en het zijn vooral dingen waar ik precies niets aan heb, maar goed, het is een begin.

 

De grote vraag zal natuurlijk zijn wat er met die avondklok gaat gebeuren en helaas is daar nog (al zal dat morgenavond wel komen, toch?) niets over uitgelekt. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij niet wordt verlengd, maar tegelijkertijd wil ik het niet jinxen – sorry dus, bij deze – en weet ik nu al dat ik mega teleurgesteld ben als ik morgenavond te horen krijg dat ik me nog langer om 21.00 uur thuis moet melden. Helemaal ruk zeg, ik had niet verwacht dat die avondklok me zó dwars zou zitten. Ik dacht eigenlijk dat ik het wel zou kunnen handelen allemaal, maar niet dus. Nou goed, dat is een klaagzang die jullie vast ook erg bekend voorkomt.

  

Maar dan de versoepelingen: FEEST. Vooral feest voor de ouders die het thuis lesgeven helemaal zat zijn, want de basisscholen gaan weer open en de opvang ook. En geen gedeeltelijke opening zoals eerder het geval was, maar gewoon volledig. Wel moet nog even gekeken worden hoe dit veilig kan; grote kans dat leerlingen een vaste ‘buddy’ krijgen waarmee ze vooral samenwerken.

 

Dat de basisschool de eerste stap van de versoepelingen is, werd al eerder duidelijk gemaakt. De volgorde is als volgt: basisscholen en kinderopvang weer open, daarna of tegelijkertijd (aub tegelijkertijd, thank you very much) de avondklok eraf, dan de middelbare scholen weer open en vervolgens de winkels en contactberoepen die hun deuren weer mogen openen. Mis je de horeca ook in dit rijtje? Yes, ik ook. Die is als allerlaatste aan de beurt. Zo ver dat ze nog niet eens worden genoemd. Niet erg hoopvol, inderdaad.

 

En even over die winkels: die schijnen ook weer open te mogen vanaf 8 februari. Of nou ja, deels. Ze mogen de deuren openen zodat online bestellingen kunnen worden opgehaald. Op zich al wel een stap in de goede richting, maar even zorgeloos winkelen zit er nog niet bij. Al zal het – wanneer ze weer helemaal open mogen – vast nog wel even duren voordat het ‘zorgeloze’ er weer helemaal in zit.

 

Overigens heeft het kabinet beloofd dat de avondklok ‘zo snel mogelijk de prullenbak’ in gaat. Nu artsen en intensivisten ook pleiten voor de versoepelingen omdat de maatregelen een veel te grote tol zou eisen die niet meer in verhouding staat tot de situatie in de ziekenhuizen, kijk ik eigenlijk best hoopvol uit naar de persconferentie van morgen. Spannend, spannend.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer