Dit is de erfenis die cycloon Idai de wereld naliet

 

En intussen maken wij ons druk om Wendy van Dijk, Sylvie Meis, Jo en Wes en Geer en Goor?

 

Deze week las ik een column in het AD die me raakte. Die gaat over cycloon Idai die alweer twee hele weken geleden huishield in Mozambique, Zimbabwe en Malawi, en over waarom de reportages daarover zo bitter weinig aandacht krijgen in onze pers. Verslaggevers ter plekke vergelijken de ravage die Idai aanrichtte met wat Katrina in 2005 in New Orleans flikte – ooh ja natuurlijk weet ik het nog van Katrina want wat een ramp was dat! – en de feiten liegen er dan ook niet om.

 

Even een indruk van de situatie ter plaatse. Om en nabij de 3000 vierkante kilometer land zette Idai onder water en hoeveel mensen hij daarbij opslokte is niet duidelijk en zal waarschijnlijk ook nooit duidelijk worden. Duizenden Mozambikanen zaten in ieder geval dagen – nee geen uren maar dagen – vast op daken en in bomen voor ze konden worden gered en tegen de 500.000 hebben niet eens meer een dak boven hun hoofd. De overlevers hebben hulp nodig want er is weinig tot niets te eten overgebleven, maar ja, die hulp komt maar mondjesmaat op gang.

 

Waar dat aan ligt, volgens columniste Nynke? Amerika spreekt ons aan en komt bij ons binnen omdat we het land kennen. Afrika daarentegen is ver weg, en Mozambique? Om eerlijk te zijn, eigenlijk geen idee waar dat land precies ligt. Hoeveel verslaggevers er ook over schrijven en filmen, in Nederland gaat Idai kopje onder in het nieuws over aanslagen (begrijpelijk) en verkiezingen (hoort er nu eenmaal bij) en de never ending Brexit (ophouden nu!).

 

En wat nog veel erger is, is dat Idai blijkbaar zomaar kan overwaaien en dat we ons intussen wel druk maken over dat Wendy van Dijk met een andere kerel is gezien, dat Wes en Jo gaan scheiden, dat Sylvie Meis een nieuwe bikini heeft, over de droefenissen op Temptation Island, over hoe zwaar het is om als mol van Wie is de Mol al die tijd je mond te moeten houden over het feit dat jij het bent, over Geer en – who cares – Goor, over wat de dochter van Raymond van Barneveld alias Barney vindt van de nieuwe vriendin van haar vader en dat zijn vrouw in de pers moest lezen dat ze blijkbaar gaat scheiden, over dat Galjaard – de misschien wel bijna ex van Wendy – nog gewoon de hond komt uitlaten thuis en over, nee. Basta.

 

Wat Idai heeft aangericht, we kunnen ons er gelukkig niets bij voorstellen. Maar dat Idai de ver-van-ons-bed-show is, dat kunnen we niet met droge ogen beweren, toch? Dus voor iedereen die vindt dat wij ongelofelijke bofkonten zijn hier in ons Nederlandje: #giro 7244.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans