Chili con carne van Julius Jaspers

 

Uit zijn kookboek ‘Stoofbijbel’ komt dit gerecht dat Julius Jaspers maakte toen hij voor het eerst in zijn leven voor een groep van honderd man kookte. Een tiener was hij nog, en zijn moeder keek met haviksogen toe wat hij zijn roeiclub voor ging zetten. Wij boffen maar met dit familierecept!

 

Dit heb je nodig:

Voor de tomatensaus:

  • 2 rode uien, gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 100 ml rode wijn
  • 500 g pruimtomaten, gesneden
  • 50 g zongedroogde tomaten, in water geweekt, uitgeknepen en gesneden
  • 30 ml balsamicoazijn, hoe ouder hoe beter
  • 2 takjes tijm zout en peper

 

Voor de chili:

  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kg rundergehakt
  • 500 g varkenssaucijzen, het vel verwijderd
  • 300 ml rode wijn
  • 3 el tomatenpuree
  • 400 ml tomatensaus (zie recept)
  • 1 el chilipoeder
  • 2 takjes oregano
  • 2 el dijonmosterd
  • 500 g bruine bonen, gespoeld (blik of pot)
  • 1 bos platte peterselie, gesneden
  • 1 citroen, alleen sap
  • 80 g zwarte olijven, ontpit
    zout en peper

 

Zo maak je het

De tomatensaus

Fruit de uien in de stoofpan glazig in de olijfolie en voeg na een paar minuten de knoflook toe.

Blus af met rode wijn en voeg verse en gedroogde tomaten toe.

Breng tegen de kook aan.

Voeg balsamicoazijn en tijm toe.

Roer goed door en zet de pan op de allerlaagste pit die je hebt.

Controleer na 1 uur of de boel droogkookt.

Zo ja, dan voeg je wat warm water toe (blijf controleren en eventueel aanvullen met water).

Na ongeveer 3 uur is de saus top, maar hoe langer je doorgaat, hoe beter.

Breng op smaak met zout en peper.

 

Tip: Als je de saus wat te grof vindt, kun je hem pureren in de keukenmachine (even de tijmtakjes eruit halen). Hoeft niet.

 

De chili

Fruit de ui glazig in de olie in de stoofpan.

Laat goudgeel kleuren, voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten door.

Voeg gehakt en saucijzenvlees toe en gaar rul onder voortdurend roeren.

Blus af met de rode wijn.

Laat aan de kook komen, voeg tomatenpuree, tomatensaus, chili- poeder, oregano en mosterd toe en meng goed met het gehakt.

Ik zet de saus nu een nacht in de koeling zodat ik de volgende ochtend het vet er goed af kan scheppen.

Voeg bonen en peterselie toe aan de warme saus, laat 20 minuten zachtjes stoven en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de chili direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Breng op smaak met citroensap en roer de olijven er vlak voor het serveren door.

 

 

Titel: Stoofbijbel
Auteur: Julius Jaspers
Prijs: €31,99
Uitgever: Carrera

 

Door: Redactie FavorFlav