Zin in een verrassende citytrip?

 

Caroline: Zeg citytrip tegen me, en er komt van alles in me op: Antwerpen, Berlijn, Florence, Kopenhagen… Maar niet Krakau. Klinkt gewoon niet echt lekker. Of liever gezegd: klonk. Want ik ben er geweest. En Krakau heeft dus gewoon álles wat je nodig hebt tijdens een paar dagen weg: cultuur, geschiedenis, een prachtig en gezellig centrum, je kunt er voluit shoppen en heerlijk eten, kortom…

 

Tijdens ons nazomerweekend logeren we in het gezellige comfortabele hotel Galaxy aan de rand van de stad, met uitzicht op de rivier Wisla. Met Auschwitz op nog geen zeventig kilometer afstand ontkom je hier niet aan de Tweede Wereldoorlog, dus duiken we op onze eerste ochtend met een (gehuurde) fiets het joodse en oorlogsverleden van Krakau in. Ideale manier om je hier te verplaatsen trouwens, en het zijn ook nog eens echt fijne fietsen. Dat ik dat vind, wil wat zeggen, want ik heb het woord fietspietlut uitgevonden.

 

Aan de overkant van de rivier ligt de wereldberoemde emaillefabriek van Oskar Schindler, bekend van Steven Spielbergs filmklassieker uit 1993. Daar is nu een permanente tentoonstelling over ‘Krakow under Nazi Occupation 1939-1945’. Een tijdreis noemen ze het in de folder. En dat is het. De verhalen over de bezetting in Nederland kennen we allemaal, maar dit gaat over Polen, dat begin september 1939 aan de ene kant door de Duitsers werd binnengevallen en aan de andere kant door de Russen. Hakenkruizen, foto’s van Hitler, het gruwelijke lot van de Poolse joden, de sfeer in het museum, het grijpt je allemaal meteen bij je strot. Zelden zo’n indrukwekkende historische tentoonstelling gezien (én gevoeld).

 

Daarna fietsen we verder de wijk Podgorze in, vooral bekend om het voormalige joodse getto. Het is maar goed dat we gids Grzegorz (nee, ik kan het ook niet uitspreken) bij ons hebben, anders zouden we de gettosporen, zoals de resten van de 

oorspronkelijke muur, vast gemist hebben. Op het vroegere centrale plein herdenken lege stoelen nu nog altijd aan de spullen die joodse mensen op straat moesten achterlaten. Het sombere weer benadrukt de verhalen die worden verteld, toch voelt het als zeer de moeite waard om hier te zijn en dit allemaal te zien en te horen.

 

Terug naar de overkant van de rivier, we fietsen door Kazimierz, de buurt waar de joden woonden voor ze naar het getto moesten verhuizen. De sfeer wordt lichter, hier zijn cafés, winkels, we zetten onze fietsen op slot en drinken iets op het terras van het karakteristiekste joodse restaurant dat ik ooit zag, we struinen (mooi woord is dat toch) over een zaterdagochtendmarktje en belanden voor de lunch in het hippe restaurant Plac Nowy 1. Ronduit een enorme aanrader, heerlijk gegeten en supervriendelijk personeel.

 

Precies wat je nodig hebt om er een afwisselende trip van te maken

 

’s Middags is het historische centrum aan de beurt. Met de grote markt en alle fijne winkelstraatjes. Precies wat je nodig hebt om er een mooie, afwisselende stedentrip van te maken, dus. Ik dwaalde er een paar uur heerlijk in het wilde weg wat rond (leve Google Maps waardoor ik nooit meer kan verdwalen!), genietend van alles wat ik tegenkwam. Maar mocht je inspiratie willen, kijk dan vooral naar de blogs op zoover.nl en naar hun tips voor Krakau, daarna kom je gegarandeerd tijd tekort, zoveel leuks is er.

 

 

Door Caroline Griep

Deze reis naar het veelzijdige Krakau is mogelijk gemaakt door Zoover, hét platform dat ervoor zorgt dat je in staat bent de perfecte vakantieplek te vinden.

Beeld: Zoover