Buitenspel is net zoiets als de uitverkoop

 

Sinds ik met mijn meneer ben hebben we eigenlijk nooit ruzie. Maar er is een dingetje van mij waar hij zich werkelijk helemaal suf aan ergert…

 

 

Al bijna vijfentwintig jaar deel ik de televisie met mijn meneer. Hij kijkt braaf mee naar The Crown en Boer zoekt vrouw; ik ben de lulligste niet en juich mee met het voetbal. Gaat al jaren goed. Ik weet wie de trainer is van Ajax (zijn kluppie), vind het ook tof dat de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie zijn tweede EK-wedstrijd mag fluiten en dat Nederland aanstaande donderdag de volgende wedstrijd speelt tegen Oostenrijk. So far so good zou je zeggen.

 

Maar er is toch een dingetje waar hij zich aan ergert, want ik snap nog steeds geen bal van de buitenspelregel. Hoe vaak hij die al niet heeft uitgelegd is niet te tellen. En iedere keer als het een beetje spannend wordt en ik me met de scheids wil bemoeien, doe ik het fout. ‘Het is buitenspel,’ bijt hij me toe, ‘dat zie je toch?’

 

Niet zo handig om in het heetst van de strijd domme vragen te stellen. Maar goed, domme vragen bestaan niet en er is overal een oplossing voor. Zo ook voor de uitleg van de buitenspelregel. Het is eigenlijk net als de uitverkoop. Zo simpel, dat geloof je bijna niet.

 

Dus voor al die lezeressen die er ook een beetje moeite mee hebben: kijk naar het filmpje en je vergeet het nooit meer. Beloofd!

 

 

Ik zit er klaar voor hoor, als Oranje aanstaande donderdagavond speelt. En dan af en toe even roepen hè? Om te laten weten dat je natuurlijk ook gezien hebt dat er sprake was van een één-tweetje tussen Wout Weghorst en Denzel Dumfries. Niks buitenspel scheids, dat zie je toch!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit