Britain’s Got Talent-ster Susan Boyle nam een drastisch besluit

 

Ik kan er nog steeds niet naar kijken zonder dat de tranen over m’n wangen rollen: die verpletterende auditie van Susan Boyle bij Britain’s Got Talent.

 

 

 

Weet je nog die auditie bij Britain’s Got Talent waar in 2009 een totaal onbekende Susan Boyle uit een klein Schots stadje de jury en het publiek werkelijk omverblies met haar prachtige stem? Voordat ze nog maar een noot gezongen had dacht iedereen dat deze vrouw een grapje was; dat kon toch nooit wat zijn? Maar vanaf de eerste klanken van ‘I Dreamed a Dream’ uit Les Miserables kon je niet anders dan met open mond naar haar luisteren. Het filmpje van haar auditie is inmiddels zelfs meer dan 258 miljoen keer bekeken.

 

 

Dat ze deze auditie op nationale televisie deed was eigenlijk een wonder, want hoewel ze al eerder aan talentenshows meedeed, werd ze nooit serieus genomen. Uitgelachen zelfs, want het publiek vond haar maar raar. Maar haar moeder geloofde in haar en zei dat Susan haar droom nooit op moest geven.

 

De rest is geschiedenis, want binnen 24 uur na haar eerste optreden in Britain’s Got Talent was ze wereldnieuws. Van haar eerste album werden meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, ze heeft inmiddels twee Grammy-nominaties op zak en zong een duet met haar grote idool Elaine Paige.

 

Maar al die plotselinge roem, glitter en geld legde een enorme druk op haar die uiteindelijk zijn tol eiste. Ze liet zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische kliniek waar bleek dat ze het syndroom van Asperger heeft. Door deze diagnose vielen voor Susan alle puzzelstukjes op z’n plaats, want haar hele leven voelde ze al dat ze anders was, iets wat haar heel eenzaam maakte. Haar enorme bekendheid en het fortuin dat ze daarmee verdiende konden dat gevoel niet bij haar wegenemen.

 

Ze besloot om terug te gaan naar het oude huisje waar ze in Schotland opgroeide en om het enorme landgoed waar ze inmiddels woonde aan een van haar nichtjes weg te geven. Susan woont samen met haar kat Pebbles en zingt nog steeds, maar nu gewoon in de kerk van het kleine stadje waar ze vandaan komt. Ze leeft weer zoals ze deed voordat ze beroemd werd en is nu veel gelukkiger. Good for her!

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit