Eens of oneens?

 

Zestigplussers voortaan verplichten om met een helm op te fietsen.

 

 

 

Eerst even de feiten: vorig jaar vielen er 582 verkeersdoden in ons land. Dat waren er 28 minder dan in 2020. Het grootste deel daarvan was fietser, namelijk 207 tegen 175 inzittenden van personenauto’s. Verder verongelukten er 52 motorrijders en 49 bromfietsers dodelijk. Voetgangers (43) en bestuurders van een scootmobiel (32) komen daarna.

 

Wat opvalt is dat de kans om door een auto-ongeval te overlijden sinds de eeuwwisseling met maar liefst 70 procent afnam – vooral omdat auto’s steeds veiliger werden – terwijl het aantal omgekomen fietsers slechts met 11 procent afnam. Het aantal dodelijk verongelukte e-bikers daarentegen steeg en dat is niet gek als je bedenkt dat de e-bike zich als een razende Roel in ons verkeer heeft gemengd.

 

Als alle fietsers een helm dragen, zou dat 80 fietsdoden per jaar schelen, volgens de nieuwe directeur Martin Damen van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Toch stelt Damen voor om alleen zestigplussers verplicht een helm te laten dragen. Reden? Mensen zouden vanaf hun 55e slechter in hun balans worden.

 

Eens of oneens?

 

De helft van het aantal fietsdoden blijkt weliswaar zestigplus te zijn, maar dat wil wat mij betreft nog niet zeggen dat je alle zestigplussers zo duidelijk herkenbaar zestigplus hoeft te maken in het openbaar. En dat is niet omdat ik principieel tegen helmen ben en ook niet omdat mijn haar er raar door gaat zitten – wat wel zo is -, maar omdat het liever iedereen is en anders helemaal niemand. Daarbij is de ene fiets de andere niet. Enig idee hoe vreselijk hard die elektrische fietsen gaan en hoeveel er daarvan rijden? Ik word in ieder geval voortdurend rechts en links ingehaald door gemotoriseerde bakfietsmoeders, maaltijdbezorgers en luie pubers – die veel beter ‘gewoon’ kunnen fietsen omdat die toch al veel te veel zitten.

 

Misschien is het dan ook een beter idee om te beginnen met een helmplicht voor alle e-bikers? Als die dan per ongeluk met windkracht tien uit de bocht vliegen blijft in ieder geval hun schedel intact. Zou meneer Martin Damen al berekend hebben hoeveel fietsdoden dat scheelt op jaarbasis? En mocht hij tot de conclusie komen dat het vooral toch de zestigplussers zijn – waarvan er door de verdergaande vergrijzing ook nog behoorlijk wat bij zullen komen de komende jaren – dan kan er nog altijd overwogen worden om iedereen met een helm te laten fietsen.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans