BREAD PUDDING

 

Dit recept heeft een lange traditie in allerlei landen en wordt in iedere keuken anders bereid. Hoewel het vroeger voornamelijk werd gemaakt van oud brood dat anders weggegooid zou worden, is het tegenwoordig een geliefd dessert en is de reputatie van ‘restjesgerecht’ allang niet meer van toepassing.

 

Dit heb je nodig

  • 3½ rozijnenbroodjes (of Hefezopf, Challah Buns, Brioche etc.), in blokjes van 3 vierkante cm
  • 3 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 el  rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl kaneel
  • een snufje zout
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 2 el amandelschaafsel
  • een snufje versgeraspte nootmuskaat

 

En

  • Boter voor de springvorm

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een ovenschaal in en leg de stukjes rozijnenbrood hierin. Doe de melk met de helft van de boter, 2 eetlepels suiker, het vanille-extract, de kaneel en het zout in een pan en laat warm worden totdat de boter gesmolten is.

 

Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is en roer de eieren erdoor. Giet het mengsel over de stukjes brood in de ovenschaal. Laat alles kort intrekken en schep de stukjes brood een keer om, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.

 

Snijd de rest van de boter in kleine stukjes en verdeel deze samen met het amandelschaafsel over de ovenschaal. Meng de rest van de suiker met de nootmuskaat en strooi dit eroverheen. Bak 35-40 minuten in de oven tot de massa dik is geworden, maar nog wel een beetje zacht is. Serveer het gerecht warm.

 

Eet smakelijk!