Boerenkool­pesto

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Boerenkoolpesto. 

 

 

Boerenkool is een typische Nederlandse wintergroente, vol met vitamine C, rijk aan calcium en ijzer. En in de wintermaanden (vanaf oktober tot en met februari) is ie ruim verkrijgbaar. In Amerika krijgen ze geen genoeg van onze kale, en wij eigenlijk ook niet. Om een lekkere comfy stamppot van te maken of, verrassend: pesto!

 

Je hoort vaker dat boerenkool lekkerder is als er nachtvorst overheen geweest is, dat klopt. Bij blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt wordt zetmeel omgezet in suikers. De boerenkool doet dit om zijn eigen vriespunt te verlagen, maar het brengt ook een hele nieuwe smaak mee, de boerenkool is minder bitter en wat zoeter geworden.

 

Bakken en bloemen

Bij boerenkool denk je algauw aan het klassieke stamppot-gerecht, stukje worst erbij en klaar. Maar je kunt boerenkool ook bakken, blancheren, wokken, drogen in je oven tot boerenkoolchips en last but not least: zelfs rauw in een boeket bloemen stoppen! (geloof ons, dit is echt een leuke gimmick).

 

En wat dacht je van pesto van boerenkool? Heerlijk voor een comfort food variant: spaghetti met boerenkoolpesto & worst. Dit recept voor boerenkoolpesto is extra lekker als je bij je pasta-pesto ook krokant gebakken worst serveert. Denk aan venkelworst, of spekblokjes of, ook prima: vega worst. Tip van Culinessa: zolang het ‘cruncht’, is het lekker. Afmaken met een snufje Parmezaanse kaas. Heerlijk!

 

Dit heb je nodig

  • 100 gr boerenkool
  • 30 gr pecannoten
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl citroenrasp
  • 3 el citroensap
  • 10 el olijfolie
  • 1 tl zout

 

Zo maak je het

Kook de boerenkool twee minuten

Knijp goed uit en dep droog

Doe de gekookte boerenkool samen met de andere ingrediënten in een foodprocessor

Maal totdat de pesto juiste consistentie heeft

Proef even en breng eventueel nog op smaak met zout of extra citroensap

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav