Blij dat je wieg in Nederland stond?

 

Beter kan zelfs niet, blijkt uit onderzoek!

 

Ik hou mezelf geregeld voor dat ik blij mag zijn dat mijn wieg in Nederland stond. Maar dat het nergens beter kan, dat had ik nou ook weer niet verwacht. Unicef heeft het onderzocht: kinderen zijn in geen enkel ander land beter af dan in Nederland, zo konden we van de week lezen! Beter dan alle andere kinderen van de wereld. Ook in vergelijking met Noorse en Deense leeftijdsgenoten. Eenenveertig landen draaiden mee in deze studie waarin werd gekeken naar mentaal welzijn, lichamelijke gezondheid en sociale en leervaardigheden van kinderen tot 18 jaar. Maar liefst negen op de tien Nederlandse kinderen zeggen tevreden te zijn met hun leven in ons polderlandje.

 

Mocht je je afvragen hoe ons kroost zich verhoudt tot andere kinderen? Verrassend genoeg worden ze op de voet gevolgd door de kinderen uit Mexico (86 procent) en Roemenië (85 procent), terwijl gemiddeld genomen zo’n 80 procent van de kinderen wereldwijd aangeeft weinig te klagen te hebben en best te spreken te zijn over hun leven. In twaalf van de onderzochte landen gaf minder dan 75 procent van die leeftijdsgroep dat antwoord. Kinderen uit Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten scoren heel slecht op deze ranglijst. Het minst tevreden en gelukkig zijn kinderen in Turkije (53 procent). Volgens de onderzoekers komt dat voornamelijk door pesterijen en een gebrek aan hulp van de familie – bah!

 

Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er niet toch nog iets te klagen viel… Veel Nederlandse scholieren gaan gebukt onder prestatiedruk, zo bleek afgelopen juni. Want er moet veel en de lat ligt hoog op school, op clubjes en op sociaal gebied. Corona speelt hierbij natuurlijk ook een rol – denk aan de impact van het sluiten van scholen. En de verwachting is dat de pandemie voor kinderen wereldwijd nog wel meer gevolgen zal hebben ook.

 

En dan is er, los van de prestatiedruk, nóg een minpuntje en dat is het probleem van overgewicht onder onze kinderen. Een kwart (!) van onze kinderen tussen de 5 en 19 jaar oud zou overgewicht of zelfs obesitas hebben. Ironisch genoeg staat daartegenover dat om en nabij de driehonderdduizend Nederlandse kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zonder ontbijt naar school moeten omdat de ouders er simpelweg het geld niet voor hebben. Zullen we deze kinderen even extra in de gaten houden? Zodat ze niet nog verder ondersneeuwen bij al dat geluk?

 

Bron: Unicef en RTL Nieuws

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans