Onbegrijpelijke producten in de supermarkt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Bizarre productomschrijvingen

 

Soms moet ik wel heel hard lachen in de supermarkt. Bijvoorbeeld als ik in de Albert Heijn stuit op onbegrijpelijke producten. Maar ook de omschrijvingen zelf zijn vaak hilarisch. Lees en huiver: dit zijn mijn favoriete productomschrijvingen. 

 

Het ambachtelijke slaatje
Het ambachtelijke slaatje, je hebt er een paar. De één klinkt nog ranziger dan de andere: ambachtelijk rundvleesslaatje, het zalmslaatje en het Russisch ei slaatje. Het woord slaatje vind ik al wrong on so many levels, maar het Russisch ei slaatje spant de kroon. Telkens als ik het geel-witte goedje bestudeer door de verpakking heen, stel ik mij voor dat het slaatje vol conserveermiddelen zit. Het ziet er namelijk altijd precies hetzelfde uit en lijkt nooit te verslappen. En dan dat halve gekookte ei dat altijd een beetje tussen geel en grijs eigeel inhangt, bah! De productomschrijving van de Dirk helpt verder ook niet mee en beaamt zelfs in één zin al mijn bedenkingen: “Russisch ei slaatje met suiker en zoetstof”, ik sla even over.

 

ASC/MSC zalmsalade
Heb jij nou ook zo’n zin in een boterham met ASC/MSC zalmsalade? Nee, dat is geen radiofrequentie en ook geen nieuw soort MRI scan. Turns out; het is alleen maar goed als je ASC/MSC zalmsalade eet in plaats van normale zalmsalade. Het betekent namelijk dat je duurzaam zalm eet! Om het MSC keurmerk te krijgen moet een visserij voldoen aan de MSC standaard voor duurzaam gevangen vis. ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. Goed bezig dus! Maar zo op de verpakking ziet het er niet erg gezellig uit.

 

 

“Bevat geen gluten”
Gluten. Ik vind het maar een gek ding. Er zijn heus wel mensen met een glutenallergie of intolerantie, dat weet ik. En ik snap dat we voor die groep mensen niet voorzichtig genoeg kunnen zijn, maar ligt het aan mij of worden wij, consumenten, een beetje dom gemaakt? Ineens moet op ieder product staan of het gluten bevat. Terwijl 10 jaar geleden, je gewoon wist dat er geen gluten in een krop sla zitten. Ik bedoel; gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Ik vind het een frappante ontwikkeling, deze informatieverschaffing:

 

Krop sla: zonder gluten. Joh, in tegenstelling tot al die slasoorten boordevol gluten.
Melk: zonder gluten. Vroeger op de basisschool gebeurde dat nooit hoor: “wie van de kinderen vroeg om de glutenvrije melk?”
Op de gezonde tour maar je hebt een glutenallergie? Goed nieuws! Er zijn nu glutenvrije komkommers en ook mango’s zonder gluten! Gelukkig maar! Nu kunnen mensen met een glutenallergie ook gewoon aan hun groente en fruit inname komen.

 

Gemaakt van separatorvlees
Ik schrok best een beetje toen ik “separatorvlees” op de ingrediëntenlijst van mijn lievelingssnack – de frikandel what else? –  zag staan. Ik weet heus wel dat ze niet van de mooiste stukken van de kip en het varken een frikandel draaien, maar separatorvlees klinkt toch best een beetje confronterend. Dat de laatste beetjes vlees van het bot worden geschraapt, in een worst worden gepropt en ik zo met wat saus en ui in mijn mond schuif. Klinkt niet heel appetijtelijk, maar… Hier komt de silver lining: als je er even goed over nadenkt, alleen maar duurzaam! Nu wordt in ieder geval alles van het reeds gestorven diertje gebruikt. Liefde!

 

Vruchtendrank met aroma
Kinderdrankjes moeten zich de laatste jaren aan veel regels houden. Ik snap het, want vroeger dacht ik ook dat Taxi en Wicky gezond waren en dus dronk ik liters per week van het ‘vruchten’sap tot we leerden dat het 10% water en 90% toegevoegde suikers waren. Sindsdien zijn productomschrijvingen van kinderdrankjes onwijs eerlijk, en hierdoor echt hilarisch. Neem nou de Disney Surprise Drinks Multifruit. Niet alleen krijgen kinderen een ‘bijgesloten verrassing met regelmatig nieuwe speeltjes’ (ik wil niet eens denken aan de plastic soep en arme kinderhandjes dit dit in elkaar hebben geknutseld..), ook de productomschrijving zit boordevol verrassingen: “Multivruchtendrank met vitamine, zoetstof en aroma.” Ik ben gek op aroma in mijn vruchtendrank. Wat voor aroma maakt niet uit. Gewoon aroma. Het gaat verder: “met 30% fruitsap en zonder conserveermiddel. Altijd een leuke verrassing.” En daar hebben de makers van deze drank nou 100% gelijk in!

 

Door: Redactie FavorFlav