Bewezen: Je bent een irritant mens als je voice­memo’s stuurt

 

Dat je iemand een app stuurt met een vrij simpele vraag en vervolgens een voicememo van 3,5 minuut terugkrijgt als antwoord. Oké. Maar. Waar-om?

 

 

Ik snap heus dat typen op je tellie niet altijd even lekker gaat en dat praten nu eenmaal sneller gaat, maar kom op, wees eerlijk tegenover jezelf: het is bloedirritant. Want de ontvanger is niet altijd in de gelegenheid om jouw intense verhaal uitgebreid terug te gaan luisteren, bijvoorbeeld omdat er gezinsleden of collega’s in de buurt zijn. Omdat ze niet alleen zijn, onderweg zijn, bezig zijn. Mensen die voicememo’s sturen in plaats van appen zijn dan ook best irritant, gewoon, in het algemeen.

 

Want: je wilt als ontvanger dan bijvoorbeeld echt met een lach of een ‘oooooh’ reageren op iets dat er wordt verteld, maar dat kan niet, want het is geen écht gesprek. Het is luisteren naar het verhaal van iemand anders en niet kunnen reageren. Ja, als je klaar bent met luisteren kun je antwoord met een simpele, vlugge, fijne app. Met een hart erachter, want dan snapt ze tenminste dat je lief bent. Want jij bent niet zo van de voicememo’s. Jij appt zoals normale mensen dat doen: jij begint niet aan dat irritante gehannes met iets opnemen en daar de ander toe verplichten naar te luisteren.

 

Wat zeggen experts over deze strijd tussen typen en praten? Onderzoeken laten zien dat de millennials van nu bellen háten. En weet je waarom? Omdat het voicemails veroorzaakt als je dus niet opneemt. En dit zijn de voicemails van 2020: die memo’s achterlaten. Niet één, maar gewoon zes berichtjes onder elkaar die jij allemaal moet gaan beluisteren en waar je dus geen tijd voor hebt, maar die ander vraagt eigenlijk gewoon tijd van je. Volgens deskundigen moet je daarom opletten als je een voicememo stuurt:

 

  1. Let altijd op je publiek. Wie ontvangt het en zit diegene net als jij in een stille ruimte, alleen, zodat ze tijd hebben om naar tien minuten van jouw gebrabbel te luisteren? Of zitten ze op een druk kantoor, met veel mensen om zich heen en hebben ze die privacy niet? Dan is een mail of app echt slimmer.
  2. Je geeft een signaal af dat jouw tijd belangrijker is dan de tijd van een ander, want jij praat, de ander mag alleen luisteren. En jij bepaalt hoe lang je praat en dat kan irritant overkomen. Daarnaast is een mail of app gemakkelijker voor de ontvanger omdat-ie zo kan kiezen wanneer-wie hierop antwoordt.
  3. Doe het alleen als je iets belangrijks uit te leggen hebt dat je met geen mogelijkheid goed kunt verwoorden in getyp.
  4. Doe het alleen als je te verstaan bent en niet op de fiets in de volle wind, zeg maar.
  5. Doe het alleen als je weet dat de ander het ook weleens stuurt: appt je ontvanger altijd? Dan is het slim om je aan te passen aan je gesprekspartner, want de kans is groot dat je irritatie opwekt als je gaat bellen of voicememo’en.

 

Per dag wordt er zo’n twee biljoen minuten gebeld, gesproken of gevideobeld via WhatsApp, wereldwijd. Maar… WhatsApp-gebruikers appen 65 biljoen keer per dag. Kortom, appen is nog altijd populairder dan wat dan ook. Onthoud dat. En mail me vooral als je vragen hebt.

 

 

Door: Tessa Heinhuis