De beste tips uit feest-keuken van Janny

 

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar wil je dat wel eigenlijk? Even de tips van Janny opvolgen en je hebt een heerlijke en gezellige feestmaand.

 

 

Bijna december en dat betekent voor de één de leukste maand die er is en voor de ander de grootste horror van het jaar. Feestdagen, pakjes, etentjes, uitnodigingen, leuk doen. Hoe speel je dat allemaal klaar? Oftewel, hoe overleef ik de feestdagen?

 

Mijn ex was jarig op 4 december en had dus de pest aan Sinterklaas, omdat er op zijn verjaardag altijd meer aandacht was voor de dag erna. Bovendien kreeg hij minder van Sint op de dag zelf – omdat hij de dag ervoor jarig was geweest en dus al veel cadeautjes had gekregen. Zo zie je een levenslang Sint-trauma dat een generatie lang doorwerkt, omdat hij Sint gewoon echt niet leuk vond en wij als gezin, zodra de kinderen er niet meer in geloofden, overstapten naar de Kerstman met cadeautjes.  

 

Gelukkig heeft mijn zoon een vrouw en schoonfamilie die echt dól zijn op Sinterklaas, dus ik denk dat mijn kleindochters het tot in lengte van dagen zullen herinneren als een geweldig feest. Dus, trauma gestopt. Nou zijn die cadeautjes met de feestdagen één ding, maar je hebt ook nog het onvermijdelijke eten. En dat is voor heel veel mensen past écht drama.

 

Nou vind ik dat enig, maar ik begrijp de stress wel. Ik heb in de loop der jaren geleerd na te denken over wat je het best wel kunt doen en wat je moet vermijden.

 

Probeer zoveel mogelijk last-minute-acties te voorkomen en besteed – als het ook maar een beetje kan – dingen uit. Echt iedereen vind het prima om iets te eten mee te nemen op bijvoorbeeld sinterklaasavond of met de kerstdagen. Voel je niet verplicht alles zelf te doen en met rode konen van opwinding de helft van de avond aan je voorbij te laten gaan.

 

Vráág gewoon of mensen een hartige taart, een soep, een stamppotje of kleine hapjes mee willen nemen. Je zult zien dat er direct nieuwe favorieten ontstaan en recepten worden uitgewisseld.

 

En het ‘Oh jij had vorige keer de tafel zo leuk gedekt’, helpt ook goed hoor…

 

Weet ook dat samen eten vooral samen delen is en dus echt niet exclusief hoeft te zijn. Begin gewoon niet aan die dure, ingewikkelde recepten als je er geen ervaring mee hebt. Je feestdagen worden er niet leuker van – in tegenstelling tot wat de reclames je willen doen geloven. Vertrouw op je klassiekers, het besef dat een recept zeker lekker gevonden wordt. Als dat een fantastische maaltijdsoep is, een stoofschotel of een stamppot, ga dan alsjeblieft niet het gevecht aan met een kalkoen die zo leuk in dat magazine op tafel stond. Jij moet ‘t namelijk ook leuk hebben met de feestdagen. Doe gewoon wat extra’s met lekkere hapjes, een toetje of een taart (en ja, de banketbakker heeft ook fantastische taartjes).

 

Maar als je het dan toch allemaal zelf wilt doen, dan heb ik wel een paar survivaltips.

 

Plan plan plan. Ik koop mijn wijnen en dranken ruim van tevoren (dus eigenlijk nu al). Dat scheelt sjouwen, maar ook een grote hap in je budget en bovendien zijn de betaalbare, bekroonde flessen champagne nu nog bij de Lidl verkrijgbaar. Sla lekkere luxe noten in blikjes in, kijk vast voor tafelversieringen, kaarsen, servetten. Dat geeft veel rust. Tafel en drank: check!

 

Een (late) kerstlunch is overigens minstens zo leuk als een kerstdiner. En, het zorgt ervoor dat niet iedereen zich de hele dag al vol eet en drinkt, waardoor jouw zorgvuldig geplande diner alsnog in het water valt. Nog een bijkomstigheid: je ligt dag twee niet voor pampus.

 

Dus, denk nu vast na over wat je wilt eten, dan over wat je zelf wilt maken of uit wilt besteden en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Vries desnoods dingen in als je formaat diepvries dat toelaat. Maar vergeet het allerbelangrijkste niet: heb het samen leuk aan tafel, vier het leven en onthoud dat dat beter lukt met simpel dan met (te) ingewikkeld.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.