De beste tip ever

 

Laatst zei een vriendin dat ze meer tijd met haar moeder zou willen doorbrengen. Ook omdat haar moeder regelmatig zegt dat ze elkaar te weinig zien. Maar eigenlijk wilde ze het zelf ook. Waarop ik zomaar vroeg: ‘Hoeveel tijd dan?’ Ze stond me aan te kijken met een blik van ‘wat is dat nou voor een rare vraag?’ En ineens bedacht ik me dat het ook wel een rare vraag was.

 

Totdat ik me dit herinnerde

 

Iets wat ik ooit van Ben Tiggelaar* heb geleerd. En dat vertelde ik haar maar snel, voordat het echt een gek gesprek werd.

 

We organiseerden ooit een seminar met hem en daar vroeg hij, voordat het officiële programma begon, wat ik voor dingen aan mezelf wilde veranderen. Waarop ik meteen zei dat ik meer wilde bewegen. Hij vroeg hoeveel ik dan wilde bewegen. Ik antwoordde natuurlijk: ‘een half uur per dag’. Want ja, dat zeggen ze toch altijd, dat dat moet. Dat was best veel volgens hem. ‘Hoeveel beweeg je nu dan?’, vroeg hij. Ik beweeg helemaal niet. Nou dan. Doe dan 5 minuten per dag. Dat is per week al een half uur meer dan je nu per jaar doet. En dat lukt veel sneller dan dat halve uur.

 

En dat ben ik gaan doen. Toen. Is natuurlijk alweer over. Dom, dom, dom. 5 minuten!!! Tss. Behalve in vakanties dan. Maar wat me toen wel duidelijk is geworden, is dat je heel precies moet aangeven wát je gaat doen, hoe láng en wanéér. Dan pas werkt het.

 

Pas toen ik dit verteld had aan m’n vriendin, durfde ik verder te gaan en te zeggen: je moet het dus gewoon plannen. Elke 2e vrijdag van de maand gaan we een halve dag samen iets leuks doen. Zet het in je agenda, maak meteen een afspraak met je moeder voor de eerste keer en voor vertrek maak je de volgende afspraak. Iedereen blij. Jij met jezelf en je moeder met jou. Leuk toch.  En wat denk je? Ze heeft het gedaan. Ha! Ik ben ineens een kleine Ben Tiggelaar aan het worden dus. Kan het heel mooi vertellen. Nu nog zelf doen.

 

PS. *Voor wie Ben Tiggelaar niet kent:

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.