Best zwaar hoor, mijn jeugd

 

Want die zat toevallig wel even anders in elkaar dan wat de jonkies van tegenwoordig op hun bord krijgen. Uh… over borden gesproken…

 

Laatst zaten we op zaterdag te appen in onze ‘lummeldag’-appgroep, die uit drie personen bestaat. Eigenlijk is die ‘groep’ maar één keer per jaar nodig, namelijk als we weer afspreken wanneer en waar onze jaarlijkse lummeldag is. Oh ja, en als ik foto’s tegenkom van het jaar ervoor en even herinneringen wil delen. Deze keer was het een lekkerbekje met friet en een heerlijk stuk worteltaart. En nog een foto van een regenbui, waar later weer het zonnetje doorheen brak. Oh ja, nog eentje: van de pier, genomen vanuit het Kurhaus. En… Je merkt het al, ik ben een fanatieke apper. Daar natuurlijk excuserend nog eentje achteraan met ‘Sorry voor al het gespam’.

 

Vriendin 1, die in een winkel werkt, appte vrolijk terug: ‘Leuke afwisseling tijdens het werk, al dat gespam.’

Ik: ‘Oh ja, werken op zaterdag: dat bestaat ook nog’

Vriendin 2: ‘Wat was dat een lekker visje’

Vriendin 1: ‘Naar school op zaterdag… Dat weet ik ook nog!’

Ik: ‘Ik t/m het vijfde jaar HBS’

Vriendin 1: ‘Ik t/m de derde HBS denk ik, zal het aan een klasgenoot vragen, die heeft een ijzersterk geheugen’

 

 

Blijkbaar was het niet zo druk in de winkel

 

Ik: ‘Ik zat tot de laatste snik in een van de weinige klassen die nog moesten’

Vriendin 2: ‘Ik ook de eerste twee of drie jaar en ik ben ouder dan jullie’

Ik moest weer even pesten: ‘Weten we , van dat ouder. Maar ik had een serieuze school’

Vriendin 2: ‘Ik een moderne school’

Nog een icoontje eroverheen van een gezichtje dat zich de tranen lacht en klaar waren we weer met onze lummeldag-app.

 

Tot vriendin 1 (de wandelende Wikipedia van ons drieën) een dag later nog kwam aanzetten met een reactie: ‘Nog even gegoogled op vijfdaagse schoolweek: pas in 1973 officieel ingevoerd.

 

De meeste scholen waren er al op overgestapt (het moment waarop verschilde per school) sinds de invoering van de vijfdaagse werkweek in 1961. Laatste school die overstapte was het Stedelijk Gymnasium in Haarlem in 2000.

 

Zo. Dit was even een bijlesje historie, voor de lezertjes onder ons die nog nooit van een zesdaagse schoolweek hebben gehoord.

 

En een adres om te onthouden. Dat lekkerbekje en die verrukkelijke worteltaart aten we bij De Waterreus op het strand van Scheveningen. Als je op de boulevard met je rug naar het Kurhaus staat, linksaf. En even doorstappen ;-)

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska