Ben jij een gulle gever als het om een fooi gaat?
Een fooi is een vrijwillige bijdrage om je waardering voor goede service te laten zien. Maar zo vrijwillig voelt ie niet.
Want dit zogenaamde douceurtje wordt wel van je verwacht als je de rekening oppakt in een restaurant. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland steeds minder fooi gegeven wordt. Een van de oorzaken is dat je tegenwoordig in de horeca overal kunt pinnen en dus geen wisselgeld meer krijgt dat je op je tafeltje achter kan laten.
Zelf sta ik altijd ongemakkelijk heen en weer te wiebelen als ik mijn koffieverkeerd met m’n pinpas afreken. Dan voel ik me toch verplicht om van de 3,65 euro, die mijn bakkie troost in de Amsterdamse horeca kost, op z’n minst vier euro te maken als de bediening met het pinapparaatje voor m’n neus staat. Want ze zouden me toch eens een krent vinden zeg. Hoe hoger de rekening, hoe meer fooi je denkt te moeten geven. Als ik samen met mijn meneer voor 93 euro in een restaurant heb gegeten dan durf ik het bedrag niet naar 95 euro af te ronden. Ook al was de service matig en het eten niet zo lekker, dan betaal ik met een stalen smoel honderd euro. Gek eigenlijk hè?
In het buitenland gaat het er vaak heel anders aan toe. In de VS is het bijvoorbeeld heel normaal dat je zo’n vijftien procent extra betaalt omdat het personeel verder nauwelijks of geen salaris krijgt en het dus grotendeels van de fooi moet hebben. Zo had ik bij mijn allereerste bezoek aan de States ooit te maken met een heel boze taxichauffeur omdat ik maar vijf dollar fooi gaf. Scheldend en tierend scheurde hij weg en ik snapte er niks van want ik had toch een fooi gegeven? Het is dus wel handig om voorbereid op reis te gaan en de regels van je vakantieland te kennen. Ben je toch die krent die het geven van een fooi maar onzin vindt, ga dan op vakantie naar IJsland, Japan of Indonesië. Daar kun je zo weglopen, want in deze landen zien ze een fooi als een belediging.
Volgens Joep Sonnemans, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam, zijn fooien geen berekende financiële transactie waarbij service wordt beloond, maar meer een onvrijwillige gift waar je als klant haast niet onderuit komt. Geef je de maaltijdbezorger, de boodschappendienst en de glazenwasser ook een paar losse euro’s als ze aan de deur staan? En hoe zit het dan met de kapper, de nagelstylist en de schoonheidsspecialiste? Die bieden toch ook service? Ben jij dan ook een gulle gever als het om een fooi gaat?
BRON: Quest