Belangrijk nieuws als je een spiraaltje hebt

spiraal buikpijn

 

Al zo’n vijftien jaar zit ik aan de spiraal want de pil en ik waren geen match

 

 

Ik ben er erg tevreden over mijn spiraaltje, behalve over het zetten dan. Dat is elke keer weer echt pure ellende. Het verwijderen vind ik daarentegen niet zo erg, maar toch zie ik elke keer weer tegen die wissel op en dat deed ik elke vijf jaar.

 

Maar als jij ook de Mirena hebt, heb ik nu goed nieuws voor je: die vijf à zes jaar zijn veranderd. Het aantal jaren is namelijk opgehoogd naar acht jaar. Jawel, dat betekent dus flink minder langs de huisarts voor die wissel en dat vind ik héél goed nieuws.

 

Er zitten wel twee kanttekeningen aan: als je voor de Mirena hebt gekozen om overgangsklachten tegen te gaan staat er geen acht jaar voor maar drie jaar, maar als je ‘m gebruikt tegen overvloedig bloedverlies of anticonceptie is het aantal jaren verhoogd naar acht jaar. In het begin heeft het spiraaltje 52 microgram levonorgestrel en na acht jaar is dat nog zo ongeveer 7 microgram per dag, maar alsnog genoeg voor het bloedverlies en om als anticonceptie te werken. Kijk, dat is nog eens goed nieuws.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer