Een zak vol graan ruikt heerlijk

 

Anita tipt de nieuwste geurentrend. Niet zomaar een parfummetje, nee hoor. Als het aan haar ligt, ruiken we straks allemaal naar positieve herinneringen.

 

Er is iets nieuws gaande in geurenland. Geen parfums die ruiken naar bloemen, fruit of spicies, maar emotie is de trend. Emotie? hoor ik je denken. Nou, dat dacht ik ook. Hoe kan iets ruiken naar emotie? En toch kan het, heb ik ontdekt. Parfumeurs en modehuizen is het gelukt om positieve herinneringen te vangen in een parfum. Of het nou gaat om een mooie jeugdherinnering, een frisse strandwandeling of de sensatie van een goede wijn: je kunt het ruiken. Echt? Ja, echt. Probeer maar. Ik heb er drie geselecteerd. En vind je ze niet lekker, dan heb je altijd nog een beeldschoon flacon in de badkamer staan.

 
 

Replica

De nieuwe parfumlijn Replica van het merk Maison Martin Margiela heeft dit seizoen een aantal geuren uitgebracht die ruiken naar prettige herinneringen. De geuren dragen namen als Beach Walk en Lazy Sunday Afternoon. Sluit je ogen maar en denk terug aan die mooie zomerdag waarop je langs het strand liep, met blote voeten in het zand. De zon weerspiegelde in zee en het geluid van zacht kabbelende golven stemde kalm en tevreden. Hoe ruikt zoiets? Als de geur van zilte zee vermengt met de warmte van de zon en de frisheid van wind.

 

Beach Walk is een van de 10 nieuwe geuren van Maison Martin Margiela, 100 ml €115,-

Pour Toujour

Wereldreiziger en parfumeur Martine Denisot heeft dit seizoen haar eerste eigen parfumlijn ontwikkeld met geuren die ruiken naar mooie herinneringen. Geuren die doen denken aan haar jeugd: de velden en bossen uit haar geboortestreek op het Franse platteland. Graines bijvoorbeeld ruikt naar een zak vol met graan, of Boule de gomme, een parfum met een overdaad aan oranjebloesem en lavendel wat haar (en ons) doet denken aan ouderwetse drop en spelen in de achtertuin.

 

Pour Toujours van Martine Denisot, 100 ml €130,-

 

Haute Parfum

De nieuwe geurlijn van Maison Lancome is een ode aan de oprichter van het huis Lancome, Armand Petitjan. Hij won destijds vele prijzen met zijn parfums. Als groot fan van de Franse manier van leven liet hij zich in 1935 al inspireren door allerlei geur- en smaak souvenirs die hij meebracht van zijn tropische reizen.
De Haute parfums worden samengesteld op dezelfde manier als waarop een Grand Cru ontstaat, met de beste ingrediënten van bijvoorbeeld jasmijn, roos, lavendel en diverse houtsoorten. Het is een ode aan de schoonheid. Of die schoonheid nu de sensatie van het zien van een kunstwerk is, of het genot wat je ervaart met het drinken van een glas goede wijn. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

 

Haute parfum van Maison Lancôme
Grand Cru, 100ml €185,-

 
 

Tips voor niks:

1 Een geur blijft beter hangen in haar dan in huid. Parfum achter het oor is natuurlijk prima, maar beter is bij de haargrens achter het oor. Parfum aan de binnenkant van de pols kan, maar op je arm zit meer haar, dus doe het gerust aan de bovenkant van de pols, zegt parfumeur Martine Denisot.

 

2 Wat voor de een prettige herinnering is hoeft dat voor de ander natuurlijk niet zo te zijn. Juist omdat deze geuren zo bijzonder zijn duurt het ook langer voordat je de kracht van de geur ervaart. Twijfel je? Test de geur meerdere keren in de winkel voordat je besluit te geur aan te schaffen.

 
 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl gaat ze wekelijks vloggen over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs