Bang voor de bedwants?

 

 

Op deze manier kom je erachter of je ze al in huis hebt en je leest hoe je ze dan weer weg krijgt.

 

 

 

Alleen als ik het woord bedwants hoor krijg ik al de kriebels. Ze zitten allang niet meer alleen in Parijs, ook hier in Nederland zorgen ze voor steeds meer overlast. Hoog tijd om meer te weten te komen over de feiten en fabeltjes van dit insectje.

 

  • Een bedwants kan niet vliegen en, thank god, hij vermenigvuldigt zich nogal traag in vergelijking met andere insecten. Helaas zit hij wel overal. In je bed, op een bioscoopstoel, zelfs op het plafond. 

 

  • Hij verstopt zich graag maar met een goede zaklamp (op je telefoon!) kom je er toch vaak wel achter waar je het beestje aan kunt treffen en met een vergrootglas (zit ook op je telefoon) zie je meteen of er ergens eitjes zijn achtergelaten. 

 

  • Als je denkt dat je deze lastpakken al in huis hebt, check dan niet alleen je hele bed (dus ook de naden van je matras en al je beddengoed) maar ook de rest van je meubels en je muren en je vloer of zelfs je laptop, want zoals gezegd zitten ze net zo graag op gladde als op ruwe oppervlakken.

 

  • Bedwantspoepjes (6x letterwaarde!) zien eruit als bruin-zwarte stipjes of vlekjes en zijn vaak een goede indicatie dat deze rakkers ergens in de buurt zijn. Vergeet dus niet om ook achter spiegels of fotolijstjes die aan de muur hangen te kijken. 

 

  • Bedwantsen hebben een heel eigen geurtje. Sommige mensen zeggen dat ze naar koriander of zoete amandelen ruiken, anderen vinden dat het meer lijkt op vuile was. Anyway, als je zoiets ruikt moeten alle alarmbellen bij je afgaan. 

 

  • Ben je op reis geweest, controleer dan altijd je kleding en je koffer of rugzak want voor je het weet reist de bedwants met je mee naar huis. Misschien zie je ergens eitjes, bloedvlekjes of puntjes met ontlasting in je bagage.

 

  • In tegenstelling tot de luis is de bedwants helemaal niet zo dol op mensen want ze houden niet van warmte en zullen zich dus niet snel op je hoofd of tussen je huidplooien en je kleding nestelen.

 

  • Hoewel een beet van de bedwants niet fijn is omdat hij nogal jeukt, kun je er niet ziek van worden. Hooguit word je nogal zenuwachtig van het idee dat ze in je bed, op je bank of je stoel zitten, maar weet dat het onschuldig is als eentje jou te pakken krijgt.

 

  • Heb je eenmaal bedwantsen in huis dan zit er niks anders op dan een bedrijf in ongediertebestrijding te bellen want zelf kun je ze niet wegkrijgen met een middeltje van de drogist of de bouwmarkt. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit