De bal van het jaar
Donderdag is ballen-dag bij Franska.nl. Natuurlijk is woensdag nog altijd gehaktdag. Ja kom op zeg, we gaan niet zomaar eigenhandig tradities overhoop gooien in dit landje. Vandaar dat de balletjes bij Franska.nl op donderdag overal van gemaakt kunnen zijn. Van hartig tot zoet. Van vega tot vlees. Als het maar ballen zijn.
Verkiezing
We hebben iets leuks bedacht. De grote ‘Bal van het jaar’-verkiezing. Doe je mee? Plaats dan even je persoonlijk favoriete balrecept onder het Facebookbericht over dit artikel op de Facebookpagina van franska.nl. Wie weet wordt die van jou de winnaar.
Mijn favoriete bal?
Of liever balletjes? Iedereen is er gek op. Dus ik maak vaak een dubbele portie. Best veel werk, maar lekkerrrrrr. Komt-ie:
Dit heb je nodig:
- 2 sneetjes wit brood zonder korst, geweekt in 125 ml melk
- 250 g varkensgehakt
- 250 g kalfsgehakt
- 1 tl gehakte oreganoblaadjes (ik neem altijd verse)
- 2 tl gehakte verse basilicum
- ½ tl venkelzaadjes
- 1 teen knoflook, door de knijper
- 100 g ricotta
- 1 ei
- 2 tl olijfolie
- 2 blikken gepelde tomaten, aan stukjes gesneden (ik ga altijd even met een knippende schaar door de blikjes)
- 250 ml kippenbouillon van een blokje
- 1 el rode balsamicoazijn
- zout en peper
Zo maak je ze:
Meng alle ingrediënten uit de lijst t/m het ei goed door elkaar. Rol er balletjes van ter grootte van een bitterbal. Bak ze met 6 of 8 tegelijk in olijfolie in een koekenpan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Als ze allemaal gebakken zijn, doe je ze bij elkaar in een diepe koekenpan of braadpan. Daar doe je de rest van de ingrediënten overheen. Zout en peper naar smaak natuurlijk. Je laat alles op laag vuur een minuut of 20 pruttelen. En klaar istie.
Officieel is dit eigenlijk bedoeld om bij de spaghetti te eten. Doe ik weleens met wat er overblijft. Maar zo zijn ze ook heel lekker. Dus meestal blijft er helemaal niets over… haha.
Buon appetito!
En dan nu graag jouw bal!
Door Franska
Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter