Automatisch afvallen

 

We worden doodgegooid met spotjes over hart- en vaatziekten, overgewicht en mentale problemen, en er lijkt maar één ding te zijn wat daar nog tegen helpt: inspanning en beweging!

 

 

Nou zijn dat volgens mij al twee dingen, maar vooruit; ze vallen wél te combineren, dus ik keur het toch goed.

 

Aangezien we tegenwoordig meerdere dingen tegelijk willen doen, gaan we dus trouw tekeer in de sportschool, terwijl we tegelijkertijd het nieuws volgen. Alleen dan wel in sportscholen met gratis parkeerplaatsen, want we gaan natuurlijk niet op de fiets naar de loopband. Neeee, we plaatsen foto’s van onze sixpacks op sociale media (ik niet, want ik heb geen sociale media meer, en ook geen sixpack), maar we laten niet zien hoe we daar dan naartoe fietsen. Want dat doen we namelijk niet.  

 

We kopen een hondje om gezond mee te kunnen wandelen, tijdens het tijdelijke thuiswerken, maar we posten daarna niets over het dumpen van dat beestje als we weer terug mogen naar kantoor. Hoe ongezond.

 

Ook lijken we op sociale media plotseling allemaal uitblinkers in yoga. Een hippe levenshouding, die we in praktijk brengen in mooie pakjes, en op mooi matjes. Nou ja, langzaam bewegen is óók bewegen. Dus blijft het gezond. En daarna mediteren we nog even mee met een YouTube-filmpje van een zelfbenoemde yogi, die ook nog levenscoach is geworden na het (langzaam) doorlopen van een burn-out. Pfff… Ik word al moe als ik erover lees.

 

Valt dat allemaal nog wel onder inspanning en beweging?

 

Of bedoelen ze met ‘beweging’ de goedverdienende beweging die lichamelijke inspanning nu als een dolle aan het promoten is. Want dat dat gezond is staat natuurlijk als een paal boven water. Water dat tegenwoordig trouwens al kokend uit de kraan komt, en waarvoor je dus niet eerst met een fluitketeltje naar een vuurtje hoeft te lopen, als je een kopje thee wilt maken. Ik heb hem zelf ook, maar vind het eigenlijk een gemiste bewegingskans.

 

En als dat kopje thee dan is ingeschonken, wordt het bij sommigen helemáál erg. Dan ploffen ze op de bank en drukken op een knopje waarmee ze de gordijnen door het hele huis in een keer dicht doen. Daarna pakken ze een afstandsbediening en ze zetten met een vingerbeweging alle lampen aan. Binnen en buiten. Gaat vervolgens de bel, en kijken ze vanuit hun luie stoel met een camera wie er voor de deur staat, en als het dan iemand is die een pakketje komt bezorgen (omdat zij niet naar de winkel wilden lopen) dan roepen ze: ‘Hé Google, zet de tv wat zachter en doe de voordeur even open.’

 

Eigenlijk is het raar hè? Dat we geld uitgeven aan spullen die onze taken overnemen, waardoor we nóg minder hoeven te bewegen, terwijl we tegelijkertijd ‘meer bewegen’ promoten.

 

Waarom zou ik een automatisch rijdende stofzuiger willen, als een potje stofzuigen me pakweg 200 verbrande calorieën oplevert? Om van een potje vrijen maar niet te spreken. Even opzoeken… Hoppa! … 25 calorieën, in 5 minuten. Maak er een kwartiertje van, haal daarna meteen je bed af en yeahhhh… 100 calorietjes extra verbrand.

 

Doe je dit elke dag, dan valt er uit het gesjouw met wasgoed en het ophangen van de lakens vast nog wel een onsje of wat af te trainen, van het lijf dat daardoor ook meteen steeds leuker wordt om mee te vrijen. Ik zeg: win-win. Ook mentaal.

 

En dan daarna nog even lekker naar buiten! De tuin maaien, bijvoorbeeld. Want als ik voor één ding wil pleiten, is het voor weer zélf maaien van gras. Het schijnt dat je daarmee niet alleen meer dan 300 calorieën per uur verbrandt, maar ook dat je dan egeltjes redt. Ik las laatst namelijk dat die zelfdenkende jongens niet alleen het gras korthouden, maar ook blind over loslopende egeltjes heen walsen. Hoe gruwelijk is dat? Dat je eindelijk uit je winterslaap komt en weer eens gaat bewegen, en dat er dan…

 

Nee, ik vind dat ge-automatiseer maar niks. Maar dat begreep je al.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke