Asjemenou!

 

 

Als zelfs dit op uitsterven staat, wat blijft er dan nog over?

 

 

 

Dat de tijd van typische damesdrankjes en bier voor echte mannen een beetje achter ons ligt en uniseks truien en sokken juist niet, dat had ik nog wel meegekregen. Maar dat zelfs de ouderwetse, degelijke herenfiets met stang op uitsterven staat, dat overdonderde me toch wel een beetje. Het is toe te schrijven aan de ‘elektrificatie van de fiets’ dat mannen hun been liever niet langer elegant over het zadel zwaaien, maar kiezen voor het meer makkelijke uniseks model zonder horizontale stang.

 

Bij Stella Fietsen is nog maar één op de honderd fietsen van de traditionele soort. Voor die ene man die nog wél vasthoudt aan het masculiene model, zeg maar. Voor de rest is het een en al uniseks wat de klok slaat. En dat terwijl de herenfiets meer dan honderd jaar nagenoeg onveranderd bleef – wat voor de stabiliteit van het frame ook lange tijd nodig was, maar met de komst van de oversized aluminium buizen niet meer.

 

Mocht je denken dat alleen oudere mannen, die wat stram in de heupen of wankel tussen de oren zijn geworden, voor het model met de schuin aflopende stang kiezen, dan kan ik je uit die droom helpen. Want jonge vaders doen het net zo goed. Al was het maar om niet langer halsbrekende toeren uit te hoeven halen om op te stappen als er een fietsstoeltje is gemonteerd. Of per ongeluk van het zadel te schuiven of van de trappers te floepen en vloekend van de pijn op die godvergeten stang te stuiten.

 

Maar ook nooit meer die aanblik van de man die met de aktetas hangend aan zijn stang onderweg naar of van zijn werk is. Nooit meer met je dolverliefde meisje voor je op de stang van je fiets door de stad slalommen. En ook nooit meer stiekem lachen over het leed van de man die zojuist met zijn genitaliën op zijn stang crashte en heel erg zijn best doet om niet te laten merken hoeveel pijn dat doet.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans