Appel­taartjes van Yvette van Boven

 

Wekelijks bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine een ovenrecept. Meer dan negentig van deze ovenrecepten zijn gebundeld in De grote oven van Van Boven. Van deze appeltaartjes krijgen wij maar geen genoeg. 

 

Yvette: ‘Belangrijk is dat de appel stevig blijft bij het bakken, want in dit recept is de appel het taartje in plaats van de vulling. Lollig hè?’

 

Dit heb je nodig

Voor 4 taartjes

  • roomboter om de schaal in te vetten
  • 4 kleine of 6 grote appels: elstar, granny smith of cox
  • 1 el citroensap
  • 5 el donkerbruine suiker
  • 1 el bloem
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl piment
  • ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
  • snuf kruidnagel
  • snuf zout
  • 2 plakjes roomboter-bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • scheutje cider of appelsap, eventueel

 

 

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal in.

 

2. Schep met een meloenbolschepje het klokhuis uit de appels en vervolgens zoveel appel dat u een rand vruchtvlees van een halve centimeter overhoudt langs de schil.

 

3. Snijd het eruit gehaalde vruchtvlees klein en meng het met citroensap en vervolgens met de rest van de ingrediënten behalve het deeg en het ei. Vul de appels ermee, met schone handen gaat dat het makkelijkst.

 

4. Snijd de velletjes bladerdeeg in dunne reepjes en leg ze kruislings gevlochten over de gevulde opening van elke appel; vier reepjes per richting. Besmeer met losgeklopt ei. Zet de appels in de ovenschaal, giet er water, cider of appelsap bij en dek af met alufolie.

 

5. Bak 20 minuten, verwijder de folie en bak ze nog 20 tot 25 minuten tot het deeg mooi goudbruin en het appeltje net gaar is maar niet poft.

 

 

Door: Redactie FavorFlav

 

Titel: De grote oven van Van Boven
Auteur: Yvette van Boven
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Prijs: €20,00