Ansjovis met sinaasappel, tijm, munt en peper uit Moors
“Ansjovisjes zijn net Marmite – je houdt ervan of je haat ze. Maar de haters hebben waarschijnlijk nooit de heerlijk dikke, witte boquerones(ansjovis) geproefd die overal in Zuid-Spanje aan land komen”, aldus Ben Tish in zijn kookboek Moors. Wij zijn fan!
Let op: in dit recept worden lichtzuur gemarineerde ansjovisfilets gebruikt en niet die gezouten uit blik of potje die je bijvoorbeeld in pasta puttanesca gebruikt. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de borrelhapjes in de supermarkt en anders online; Tish raadt die van Nardín of Ortiz aan.
Zo maak je het
- Laat de ansjovisjes uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier.
- Leg ze in een schaal en bestrooi ze met tijm, peper en zout naar smaak.
- Klop de suiker en olie door de azijn.
- Schil de sinaasappel, verdeel hem in partjes en vang het sap op.
- Snijd elk partje in 2 of 3 stukken en strooi ze over de vis.
- Klop het sinaasappelsap door de vinaigrette en giet deze saus over de ansjovisjes.
- Marineer ze minstens 1 uur in de koelkast.
- Haal ze zo’n 20 minuten voor het opdienen uit de koelkast en breng ze op kamertemperatuur.
- Bestrooi ze met munt en zet ze op tafel. Een paar warme crostini zijn er lekker bij.