Alsof die menopauze nog niet erg genoeg is

 

Mannen en werkgevers begrijpen te weinig van de overgang.

 

 

 

Na vijf jaar van opvliegers weet mijn meneer inmiddels wat er met me aan de hand is en dat ie me dan vooral even met rust moet laten. Geen flauwe grappen maken en niet zeuren als ik zo’n 85 keer per nacht het dekbed van me afsla, ook als het buiten -3 is en we met de ramen open slapen. 

 

 

 

Gelukkig heb ik er verder weinig last van en bof ik met zoveel vrouwen op de redactie. Want zij snappen heus wel hoe het kan dat ik door mijn brainfog soms even niet meer op de naam kan komen van mijn collega, met wie ik al ruim vijf jaar samenwerk. Of als ik loop te klagen over mijn zogenaamde muffintop die met geen mogelijkheid weg te lijnen is. Maar dat geluk heeft niet iedere vrouw. Want je kunt ook fors last hebben van gewrichtspijn, hartkloppingen of botontkalking. Allemaal dingen waar je niet vrolijk van wordt. En als je er dan thuis een op de bank hebt zitten die er niks van snapt is dat helemaal lastig.

 

 

 

Vandaag is het Wereld Menopauze Dag en uit onderzoek van OnePoll* blijkt dat 40% van de mannen die menopauze maar als ‘iets vervelends’ zien. Die hebben dus helemaal niet door dat het voor sommige vrouwen echt een hel is. Een op de tien kerels vindt dat vrouwen zich niet zo moeten aanstellen en meer dan de helft van de heren is zo eerlijk om toe te geven dat hij zijn partner niet genoeg steunt. Dat wil hij vaak heus wel, maar hij heeft geen idee hoe en denkt dat zijn vrouw ‘het maar even uit moet zitten’. Dat het vanzelf wel weer over gaat. De sufferd. Hoewel er zeker meer dan 60 verschillende symptomen zijn waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen, weet de gemiddelde man er maar 5 op te noemen zoals stemmingswisselingen, opvliegers en minder zin in seks. Ja duh…

 

 

 

Maar niet alleen de eigen mannen hebben niet altijd begrip voor hun vrouw tijdens de overgang. Uit een grootschalig onderzoek van de bladen Libelle, Margriet, Flair en Nouveau blijkt dat maar liefst 62% van de vrouwen met overgangsklachten zich gehinderd voelt in haar werk. Ondanks dat melden de meeste vrouwen zich bij hun werkgever niet ziek vanwege schaamte, taboe en angst om niet begrepen te worden. Terwijl hun hormonale klachten zorgen dat ze doodmoe zijn en geen plezier meer in hun werk hebben. Dat kan ertoe leiden dat ze uiteindelijk steeds zieker worden of, erger nog, in een burn-out belanden. 

 

 

 

Omdat er steeds meer vrouwen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar werken, en die zitten nu eenmaal in de overgang, is het heel belangrijk dat al die klachten nu toch eindelijk eens serieus genomen worden. Hoog tijd voor meer begrip dus, ook van de werkgever. Daarom vind je op de websites van Libelle, Margriet en Nouveau vanaf vandaag een petitie die je kunt ondertekenen. 

 

 

Lees hier het artikel van Nouveau.

 

 

 

Hierin wordt gevraagd om meer bewustzijn bij werkgevers zodat er ook meer aandacht, informatie en support op de werkvloer komt voor overgang-gerelateerde klachten. Deze magazines willen de uitkomst van deze petitie later aanbieden aan Ingrid Thijssen, voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW. Want als werkgevers deze groep vrouwen willen behouden voor de krappe arbeidsmarkt van vandaag dan moet er echt iets veranderen.  

 

*Door OnePoll in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.   

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit