Als jij de hele vakantie wil lezen

 

Ik was echt zo’n nerd. Neus in de boeken. Ik legde het pas opzij als er een bord eten voor mijn neus stond, maar het liefst at en las ik tegelijk, zo’n type.

 

Nu is de combinatie lezen en jonge kinderen geen makkelijike, maar als een boek je naar de strot grijpt, vind je altijd momenten om te lezen.

 

Maar ik heb een ander probleem. Mijn teerbeminde. Samen naar de film: ongezellig. ‘Twee uur naast je zitten, toch zonde van de tijd. Ik wil práten.’ Zelfs na 18 jaar. Dat vind ik een compliment dus prima, we praten. Dat ik daardoor bijna geen Oscar-winnaar heb gezien neem ik voor lief. Lezen, ook zoiets. Dan is hij me kwijt. Al helemaal als ik, zoals in het geval van Laura H, er droef van wordt. Vriendin L vertelde na een flink ‘beboekte’ vakantie dat haar man had opgemerkt dat hij het heel gezellig had gevonden. ‘Met de jongens,’ voegde hij er zachtjes aan toe. Zij had zeven boeken verslonden.

 

Afijn, heb je een partner van dezelfde soort en wil je jouw leeshonger blijven stillen, dan heb ik wat oplossingen.

 

1.  Lees samen
Echt de gezelligste tip. Wat mij betreft mag je hierna stoppen met dit artikel. Koop een boek dat hem ook zal aanspreken (in mijn geval was de biografie over Wim Kieft of Les Carottes Sont Cuits van Henk Spaan een groot succes) in tweevoud en lees samen. Dan zit je sowieso in dezelfde flow en kun je wat je gelezen hebt evalueren.

 

2.  Lees een biografie
Dan kun je in ieder geval nog schermen met het feit dat het nuttig is wat je leest.

 

3.  Deel wat je leest
Dat is in het geval van de biografie altijd leuk.

 

4.  Lees voor
Mijn geliefde maakt dagelijkse tv-programma’s en hongert altijd naar kennis en informatie. Deze zomer kocht ik Wegens vakantie gesloten van Jarl van der Ploeg over de gebruiken van Italianen. Het was én informatief én bijzonder geestig geschreven, waardoor het voorlezen een bijzonder gezellig fenomeen werd.

 

5.  Leg je boek ook eens opzij
Even van het uitzicht genieten. Ja, ook van dat op die bijzonder leuke persoon naast je.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach