Als je van het eilandleven houdt: ga naar Texel

 

 

Als je een beetje cool de Wadden wilt afvinken, dan roept iedereen meteen: Vlieland. Hip natuurlijk, happening ook, maar ik wil Texel toch ook nog even met je doornemen.

 

 

 

Het eiland is groot genoeg om je een flinke midweek te vermaken. Texel doet het lekker op culinair vlak, heeft leuke winkels en fijne strandtenten. En als het je dan nog niet spannend genoeg is, dan is het ook nog een optie om uit een vliegtuig te springen.

 

Op Texel heerst die typische eilandvibe en in de zomer gaat er overdag elk half uur een boot om je van land naar eiland over te zetten of andersom. In twintig minuten sta je met auto en al op de Wadden, wat je niet van alle eilanden kunt zeggen. Texel is zo’n eiland waar je vroeger weleens bent geweest, maar het is echt de moeite om nog eens te gaan als je later groot bent. Hier alvast een lekkere afvinklijst voor als je gaat.

 

1) Een strandwandeling bij de vuurtoren

 

Een breder strand dan dit vind je niet snel. De punt van het eiland doet bijna onnatuurlijk aan, zo langgerekt is het. Loop van de vuurtoren naar Strandpaviljoen Kaap Noord en weer terug. Het is natuurlijk ook toegestaan om lekker aan de rand van de duinen neer te ploffen. Wel even uitkijken voor blokarts en strandkiters; genoeg te zien daar op de punt.   

 

2) Lunchen, borrelen en blijven hangen bij Paal 21

 

Wát een leuke tent is Paal 21. Je moet even door de duinen voor je met een Texels biertje op het terras kunt zitten, maar dan heb je ook maximaal plezier van de wandeling. De fake palmbomen maken het bijna tropisch, het team is non-stop vrolijk en ik heb in één week drie keer de flammkuchen besteld. Dat wil iets zeggen.

 

3) Slapen bij B&B Miko

 

Eva en Nicola van Back to Nature tipten me de B&B van Miko als beste van Texel en eerlijk: het is waar. De B&B ligt in het rustige deel van De Koog (wat fijn is) tegen de duinen aan. In vijf minuten sta je op het strand. Elke ochtend staat om klokslag negen uur een mand voor de deur met een lekker ontbijt en een tip van Miko zelf. Dat zou zomaar eens ontbijten op het strand kunnen zijn. Maar ga ‘s avonds ook zeker de zon zien zakken in de zee, want dat uitzicht verveelt nooit.

 

4) Uit eten bij de Worsteltent

 

Op de boerderij, waar drie broers elkaar vroeger de tent uit worstelden. It’s in the name. De Worsteltent ligt uit de drukte, maar de locals weten het te vinden. In de tuin is het heerlijk eten en op zondagmiddag is er live muziek. Eettip: de bruschetta doet het bijzonder goed bij een karaf wijn.

 

5) Ontbijten bij Lokaal 16

 

Voor je gaat shoppen in Den Burg is Lokaal 16 een aanrader om te ontbijten. Lekker met een krant in de tuin van dit knusse plekje. Als je een goede start bestelt kun je uuuuren vooruit, maar voor de avocado-millennials is er natuurlijk ook toast met ei en avo.

 

6) Wandelen door de Muy en Slufter

 

De Slufter is zo’n stuk natuur waar ik naar kan blijven kijken. De zee wilde dit land gewoon niet opgeven en dat is te zien als je erdoorheen wandelt. Ik liep van Paal 21 door de Muy via de Slufter en over het strand terug, dan heb je eigenlijk het beste van Texel. De duinen, de Slufter, het strand en afsluiten met een Texels witbiertje op het terras van Paal 21.

 

7) Uit een vliegtuig springen of naar de spa

 

Je mag kiezen, want het ligt naast elkaar. Boutiquehotel Texel heeft een verrukkelijke spa, waar je vanuit de jaccuzzi zo over het Texelse landschap kijkt. Honderd meter verderop stappen de dare devils in een vliegtuig om het eiland van bovenaf te bekijken en te bespringen. Voor iedereen iets dat past.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans