Als het leven pijn doet

 

Ik las erover in Trouw en hoorde erover bij Jinek

 

 

Triggerwarning: zelfdoding

 

 

Een vriendengroep van vier, van wie er nog maar twee over zijn omdat het leven voor de andere twee ondraaglijk veel pijn deed. De eerste zelfdoding was in 2016. De toen nog drie achterblijvers waren extra geschokt omdat ze het niet hadden zien aankomen. Ze dachten dat hun vriendschap dieper ging dan alleen maar een praatje over voetbal, dat ze elkaar konden vertrouwen en in vertrouwen konden en zouden nemen. Maar ze hadden nooit iets gemerkt aan hun overleden vriend. Nooit enig vermoeden gehad dat het misschien niet goed met hem ging.

 

Ze zijn de schok nog maar amper te boven als de tweede komt. Na Ian maakt ook Martin een einde aan zijn leven. Het bericht treft de twee achterblijvers als een mokerslag en haalt hun leven wederom – en dit keer nog erger dan de eerste keer – totaal overhoop. Tussen de regels van de rouwverwerking door heeft ook Martin namelijk geen enkel signaal afgegeven dat hij met precies dezelfde gedachten speelde als vriend Ian. En dat terwijl ze elkaar zoveel gesproken hadden en elkaar hadden beloofd om goed op elkaar te letten.

 

Vorig jaar pleegden bijna tweeduizend mensen suïcide en dat zijn er gemiddeld vijf per dag. Terwijl het aantal zelfdodingen in Nederland de afgelopen jaren ongeveer gelijk bleef, verschoof de verhouding tussen mannen en vrouwen sinds 2018 en maakten ruim twee keer zo veel mannen (1315) als vrouwen (601) een eind aan hun leven. Al is het aantal suïcidepogingen onder vrouwen wel veel hoger dan die 601.

 

Twee keer maakte ik het van dichtbij mee dat een zelfmoordpoging strandde. De eerst keer nam een vriendin met wie ik een etage had gedeeld een handvol slaappillen in. Dat deed ze op de dag dat ik verhuisde naar een andere kamer en ze wist dat ik nog een aantal keren terug zou komen om spullen op te halen. Ze lag achter de voordeur met het schuim rond haar mond. In het ziekenhuis werd haar maag leeggepompt en werd haar psychische hulp aangeboden. Die kon ze hard gebruiken omdat de impact van mijn vertrek niet op zichzelf stond maar het zoveelste afscheid in een lange reeks was.

 

De tweede mislukte poging was wederom van een vriendin die het niet kon verdragen om alleen achter te blijven. Haar vriend was bezig een einde aan hun relatie te maken maar ze woonden nog wel bij elkaar. Tijdens een ruzie op hun dakterras liep ze naar de rand en sprong ze voor zijn ogen van vierhoog naar beneden. De luttele seconden voordat ze grond raakte die haar beide benen verbrijzelde, lieten haar hele leven aan haar voorbijflitsen. Ze overleefde de val, moest jarenlang revalideren en zal nooit meer zonder pijn zijn.

 

De twee overgebleven vrienden van de groep van vier delen hun ervaringen om mensen voor wie het leven pijn doet aan te moedigen om kwetsbaar te zijn en over hun problemen te durven praten. Hun boodschap is voor zowel mannen als vrouwen omdat er achter elke poging, al dan niet gelukt, een zee van zielenpijn schuilt.

 

 

 

Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kan altijd contact opnemen met hulpverleners. Ben je in levensgevaar? Bel meteen 112. Geen levensgevaar, maar wel hulp nodig? Bel 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of start een chatgesprek.  

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans