Alles over de uitspraak in de zaak-Floyd

 

Oud-politieagent Derek Chauvin is schuldig bevonden op alle aanklachten. Een golf van opluchting ging na de uitspraak door Amerika en de rest van de wereld.

 

 

Joe Biden noemt het een grote stap in de strijd tegen het wijdverbreide racisme in de VS en hij benadrukt meteen dat het niet genoeg is.

 

Chauvin vermoordde George Floyd door negen minuten lang een nekklem te gebruiken bij een arrestatie. Floyd kreeg hierdoor uiteindelijk geen zuurstof meer. Meerdere mensen wezen de oud-politieagent hierop, maar hij gaf geen gehoor. George Floyd overleed op 25 mei 2020 door buitensporig politiegeweld en werd 46 jaar.

 

1) Het duurt nog acht weken voor de strafmaat vastgesteld wordt, maar Derek Chauvin werd schuldig bevonden op alle punten. Hij kan maximaal 40 jaar gevangenisstraf krijgen, als de rechter besluit dat er sprake is van verzwarende omstandigheden. De media berichten dat Chauvin de uitspraak onbewogen aanhoorde.

 

2) President Joe Biden belde tijdens het juryoverleg met de familie van George Floyd. Hij ziet dit als een eerste stap, maar benadrukt dat het nog lang niet genoeg is. Biden en Harris zijn ondertussen bezig met een wet om het politieapparaat in Amerika te hervormen, deze wet gaat de naam Floyd dragen. Ook Barack Obama benadrukt dat zwarte mensen altijd in angst leven, omdat het volgende contact met de politie het laatste contact kan zijn.

 

3) De toen 17-jarige Darnella Frazier filmde de beelden van de moord op George Floyd die later de wereld overgingen. In de rechtbank vertelde ze: “Ik blijf mijn excuses aanbieden aan George Floyd, omdat ik niet méér gedaan heb, niet fysiek heb ingegrepen en zijn leven niet heb gered.” Het is bekend dat omstanders die Floyd wilden helpen op afstand gehouden werden door andere agenten.

 

4) De broer van George Floyd reageerde na de uitspraak: “Wij kunnen weer ademen. Hiermee is bewezen dat George Floyds leven ertoe deed.” In de Volkskrant is te lezen dat er sinds 2005 bijna 14.000 incidenten zijn geweest waarbij politieagenten iemand doodschoten. In 40 procent van de gevallen was het slachtoffer Afro-Amerikaans. Maar 1,1 procent van de agenten werd aangeklaagd voor doodslag of dood door schuld. Wat een onvoorstelbaar onrecht.

 

5) Wereldwijd wordt gereageerd op de uitspraak in de zaak-Floyd. Oprah huilde tijdens de uitspraak en Michelle en Barack Obama benadrukken dat er nog zoveel meer nodig is.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama)

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans