Ademen en ontspannen

 

Ooit mocht ik op bezoek bij een ademexpert, die me aan een wirwar van draadjes legde om te zien of ik een beetje goed in ademhalen was.

 

 

Wat kan er misgaan, zou je denken. Nou, een heleboel. We schijnen het goed ademen verleerd te zijn.

 

Stress zorgt voor een oppervlakkige ademhaling en we voelen ons steeds vaker gestrest. Door niet goed te ademen in een stressvolle situaties verergert de stress zich weer en voilà: je bent slachtoffer van je eigen slechte ademhaling.

 

Wat er allemaal mis kan gaan met de ademhaling? Een boel. Het kan zijn dat je oppervlakkig ademt, dat je ademhaling te snel en hoog is of dat je bijvoorbeeld door je mond ademt. En dat terwijl een rustige inademing naar je buik en langere uitademing essentieel is voor de gezondheid. Het eerste signaal is meestal dat je moe bent of last krijgt van je luchtwegen, maar in het uiterste geval kan het zelfs je zenuwstelsel overhoop halen.

 

Goed ademen verlaagt je hartslag al binnen een minuut, wat er weer voor zorgt dat je lichaam tot rust komt en waarmee fysieke uitingen van stress afnemen. Als mensen gespannen zijn, dan trekken ze meestal de schouders op. Dit zorgt voor te weinig ruimte in de borstkas om goed te ademen, waardoor je hoger gaat ademhalen.

 

Zelf haal ik soms heel diep adem, omdat ik het gevoel krijg dat ik meer zuurstof nodig heb. Ook dit is een signaal van een slechte ademhaling. Het is trouwens allemaal aan te leren, wat letterlijk en figuurlijk een opluchting is. Door ademhalingsoefeningen te doen train je je spieren om op de correcte manier hun werk te doen. Uitademen is hierbij net zo belangrijk als inademen. Bij het inademen moet je navel naar buiten gaan en het uitademen moet iets langer duren dan het inademen. Zo simpel is het.

 

Tip: download The Breathing App. Dit is een app zonder fratsen, die alleen maar om het ademen gaat. Je kunt makkelijk de tijd en je ademhaling instemmen en dan simpelweg inademen op de hoge toon en uitademen op de lage toon.

 

Nog een tip: deze functie in WhatsApp zorgt ook voor minder stress.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans