Jij nog een paracetamolletje?
Amerikaanse toestanden zijn hier gelukkig niet aan de orde, toch mankeert er nog wel iets aan onze kennis over dat onschuldige paracetamolletje.
Paar jaar geleden werd ik ziek in de Verenigde Staten. Flinke griep. Interessante ervaring. Niet alleen kwam ik terecht bij een ‘doc in a box’, een soort drive-in huisarts, waar je 24/7 terecht kunt, ik kreeg ook nog eens een hoeveelheid medicijnen waar je een dood paard mee tot leven kon wekken, compleet met stootkuur prednison. Niet zo vreemd dus, vind ik, dat het feit dat miljoenen mensen verslaafd is aan sterke pijnstillers, zoals morfine, onlangs uitgeroepen is tot nationale crisis.
Nee, dan mijn huisarts hier. Toen ik daar laatst kwam met een, in mijn ogen best dramatische keelontsteking, zei hij: ‘Veel drinken en neem maar paracetamol, het gaat vanzelf over.’ Snotverkouden? Neusspray en paracetamol. En raad eens? Hij heeft vrijwel altijd gelijk. De nuchtere Hollandse aanpak, ik hou daar wel van, behalve op het moment zelf dan.
Toch is er deze week een campagne die ons bewust moet maken van de risico’s van het slikken van onze nationale pijnstillers, paracetamol en ibuprofen. De meeste mensen slikken ze namelijk weleens, maar bijna niemand leest de bijsluiter goed. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onder 600 mensen.
Pijnstillers zouden niet meer bij de kassa van de supermarkt te koop moeten zijn, want dat leidt tot ongewenste impulsaankopen
De helft van de ondervraagden weet bijvoorbeeld niet hoeveel pijnstillers je per dag mag innemen. Daardoor bestaat het risico van overdosering. Vooral met ibuprofen is het oppassen, zeker als je het vaker gebruikt (8 procent doet dat dagelijks), want het zou een maagzweer, maagbloeding of nierschade kunnen veroorzaken. De IVM zou trouwens graag zien dat pijnstillers niet meer verkocht worden bij de kassa van supermarkten, omdat dat tot ongewenste impulsaankopen kan leiden.
Ook gebruiken we pijnstillers niet altijd op de juiste manier, waardoor de pijn niet goed behandeld wordt.
Zo kun je vaak beter twee paracetamol nemen dan één ibuprofen, omdat de bijwerkingen van de laatste dus veel ernstiger zijn. Of we nemen de verkeerde pil voor de pijn die we hebben, zoals zenuwpijn. Dan is het toch echt beter om met een arts te overleggen omdat je dan een specifiek middel nodig hebt dat alleen op recept verkrijgbaar is.
Geen paniek dus, Amerikaanse toestanden zijn hier absoluut niet aan de orde, gewoon braaf de bijsluiter weer eens uit het doosje peuteren en goed doorlezen. Ben je weer helemaal op de hoogte. En niet experimenteren met je pijnstillers, maar even overleggen met je arts.
Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.
Bron: NOS/RTL Nieuws/nu.nl
Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer