Wat je niet moet doen in het vliegtuig

 

Zondag vlieg ik weer een keer. Met een hele rits mondkapjes, liters handgel en zelfgesmeerde sandwiches.

 

Het is even geleden, waardoor je bijna de gebruikelijke gedragsregels zou vergeten. Voor als je binnenkort gaat of straks weer: laten we dit nooit vergeten.

 

1. Er eentje laten vliegen
Het was een stevige discussie tussen Mattie en Marieke vorige week op d’n radio, want doe je het wel of toch maar niet? Het windje in het vliegtuig is een delicate kwestie. Zo bezigde Marieke de voorwaarde dat het niet mocht tijdens het eten, maar dat een zachte om de versnaperingen heen moest kunnen. Mattie was het nogal oneens met haar. Ik wil me verder niet bemoeien met je winderigheid en waar je ze laat vliegen, maar ik stel voor dat je op een korte vlucht gewoon even je kakken ophoudt. Team Mattie in dezen, sorry Marieke.

 

2. Naar de wc gaan met turbulentie
Sowieso word ik altijd een beetje nijdig van mensen die ineens gaan staan als het riemen-vast-lampje brandt. Hoezo kon je dat net niet even doen? Wat is er zo belangrijk dat je het risico neemt door het gangpad gekatapulteerd te worden? Op mij of een loslopende medewerker? Maar naar de wc gaan met turbulentie slaat alles, dat betekent eigenlijk dat je er een war zone van maakt voor alle volgende bezoekers. Niet sympathiek.

  

3. Tegen stoelen duwen of zonder overleg een stoel naar achter knallen
Stel je voor dat je er eentje voor je hebt en één achter je, tegelijk, dat moet gewoon een vliegtuigrit uit een horrorfilm zijn. Ik vind knieën in mijn rug uitermate irritant, want eerlijk: zo lang ben je heus niet. Maar zonder overleg gewoon die stoel naar achter knallen in de economy class is misschien nog wel erger.

 

4. Met je vieze sokken op de leuning van je buurman
Gatver de gatver. Op mijn laatste vlucht uit de Verenigde Arabische Emiraten zag ik iemand die z’n vieze sokken bijna onder de oksel van de man voor hem stopte. Niet doen, vooral nooit doen.

 

5. Een plaspauze nemen als je buurman/vrouw net slaapt
Zo’n oncollegiale vlieger ben je dan. Je ziet iemand struggelen met in slaap komen. De trui in de ene nekholte, de trui verschuiven naar de andere nekholte, hand onder kin, billen wat onderuit schuiven naar de voorkant van de stoel en op het moment dat de passagier flink onder zeil begint te raken moet jij ineens plassen. Ja daaaaaag.

 

6. Sjoemelen met je mondkapje
Deze is natuurlijk helemaal van deze tijd. Laten we dat ding gewoon op onze snufferd houden voor de medemens.

 

7. Nummer twee
Doet iemand dit überhaupt in een vliegtuig?

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans