Burger met zelfgerookte kip

 

 

Dit heb je nodig

(voor 4 burgers)

 

Voor de gerookte kip

  • kopje rijst
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el jasmijnthee
  • 2 kipfilets
  • 120 g bacon

 

Voor de guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein sjalotje
  • 1 rijpe tomaat
  • sap van 1 limoen
  • 1/2 rode peper
  • snufje zout & versgemalen zwarte peper
  • optioneel: korianderblad

 

Voor de mayonaise

  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 2-3 tl citroensap
  • beetje zout
  • 100 ml olijfolie
  • 100ml plantaardige olie
  • witte peper

 

en verder

  • 1 (12 sneetjes) bruin baguette boule
  • 2 rode ui
  • potje zongedroogde tomaatjes
  • zakje rucola

 

 

 

 

Zo maak je het

Laat de kip voorgaren in een pan kokend water met een beetje zout. Laat de jasmijnthee 10 minuten in een klein kopje heet water trekken. Zet de wok op het fornuis. Meng de rijst met de jasmijnthee, de blaadjes en de bruine suiker. Leg de voorgegaarde kip op een rekje boven de mix in de wok. Doe er een deksel op en zet het vuur hoog. Laat de mix koken en vervolgens langzaam verbranden. Na 15 à 20 minuten is de kip gerookt.

 

Bak de bacon.

 

Snijd de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de knoflook, sjalotje en tomaat in kleine stukjes. Pers de limoen uit en snijd de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Doe alle ingrediënten in een maatbeker, voeg het sap van de limoen toe en pureer met de staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. En eventueel de koriander.

 

Mayonaise kan kant-en-klaar gekocht worden, maar zelf maken is natuurlijk leuker en vooral lekkerder. Hoewel het een secuur werkje is. Mix met een garde de eidooiers, citroensap en zout in een grote glazen schaal. Voeg de olie toe, begin eerst met een aantal druppels totdat dit goed opgenomen is. Giet daarna in een mooie kleine straal de helft toe en blijf goed mixen. Te snel toevoegen zorgt ervoor dat het mengsel niet glad wordt. Voeg het restant van de olie toe op een vergelijkbare manier. Proef de mayonaise en voeg citroensap, zout en peper toe om op smaak te brengen.

 

Snijd het brood in dunne plakken en rooster deze kort aan beide kanten in een pan zodat ze knapperig worden. Smeer de eerste bodem met een lekkere laag mayonaise gevolgd door de knapperige bacon, uienringen en zongedroogde tomaten. Leg hier een sneetje brood op en smeer deze in met een dikke laag quacamole, verdeel de stukjes kip gelijkmatig en bestrooid met rucola leg hierboven op het laatste sneetje brood. Plaats een satéprikker in het midden van de sandwich om er stevigheid aan te geven.

 

Tips

• Zet tijdens het garen van de kip de afzuigkap hoog, het gaat behoorlijk roken.

• Bewaar de mayonaise nog een week langer in een gesteriliseerde weckpot.

 

Eet smakelijk!

 

Beeld: Martin Poole