9 bizarre weetjes over huilen
Vrouwen huilen 16 maanden van hun leven.
Deze week stond in de krant te lezen dat de agressie bij mannen tot wel 50 procent kan afnemen als ze vrouwentranen ruiken. Interessant en ook wel jammer. Want waarschijnlijk huilen vrouwen nadat de agressie heeft plaatsgevonden en we zouden liever hebben dat agressie überhaupt niet voorkomt. Huilen wordt gezien als een soort ‘chemische deken’ die de huiler beschermt. Dat verklaart waarom baby’s er zo gruwelijk goed in zijn; ze zijn kwetsbaar en hulpeloos en hebben onze hulp nodig. Wat mij betreft krijgen ze die ook zonder te huilen, maar ga dat een versgeborene maar eens duidelijk maken. Bracht mij op het fenomeen huilen, want daar is een hoop over te vertellen.
1. Vrouwen huilen meer dan mannen
Dat vermoedde je al natuurlijk. Wij huilen zo’n 20 tot 50 keer per jaar (ik huil denk ik echt 300 keer per jaar, maar dat terzijde) en mannen bevochtigen de oogjes zo’n 5 tot 20 keer per jaar. Dit is overigens de reden waarom mannen minder huilen.
2. Alleen mensen huilen
Wij zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen waarbij traanproductie gekoppeld is aan emoties.
3. Als je huilt van plezier komt de eerste traan uit je rechteroog
En als je van verdriet huilt, komt de eerste traan uit je linkeroog.
4. Tranen werken troostend
Sowieso omdat huilen in gezelschap empathie bij anderen oproept. Een knuffel, een luisterend oor, een glaasje water. Maar emotionele tranen bevatten proteïne, prolactine, corticotropine en leucine, wat een pijnstillende werking heeft. Dus ik zou ze vooral niet inhouden, die tranen. Er wordt ook wel gezegd dat huilen steeds een laagje van je pijn ‘wegwast’.
5. Een gemiddelde huilbui duurt zes minuten
6. Vrouwentranen doen agressie afnemen
Dat onderzocht het Weizmann Institute of Science en dat komt door de geur van vrouwentranen die activiteit in bepaalde hersengebieden verminderen, zoals agressie.
7. Je maakt minder tranen als je ouder wordt
8. Er zijn drie soorten tranen
Basale tranen die zorgen dat je ogen schoon blijven, reflextranen die reageren op bijvoorbeeld rokerige ruimtes en emotionele tranen die worden gestimuleerd als je verdrietig of blij bent.
9. Tranen bestaan uit drie lagen
Een binnenlaag die ervoor zorgt dat de traan bij het oog blijft, een waterige laag en een olieachtig buitenlaagje.
Bron: American Academy of Ophthalmology // www.osmopolitan.nl // www.telegraph.co.uk