Positief scheiden?

Dat kan dus écht

 

Verdrietig maar waar: na de zomervakantie is er altijd een piek in het aantal echtscheidingen. Daarom is het vandaag de Dag van de Scheiding. Nee, dat is geen nieuwe nationale feestdag, maar bedoeld om voorlichting te geven over hoe je alles, zeker voor de kinderen, zo goed mogelijk kunt regelen. Want dat is (nog steeds) hard nodig.

 

‘Laten we voor haar proberen om geografisch en gevoelsmatig zo dicht mogelijk bij elkaar te blijven.’ Zelfs nu, ruim vijftien jaar later, ontroeren ze me, de woorden van mijn dochters vader tijdens een van de verdrietigste gesprekken van mijn leven. We gingen scheiden. Ons kind was nog geen vier en het was absoluut niet wat ons voor ogen had gestaan bij haar geboorte.

 

We hielden woord. Alleenstaande moeder heb ik me geen seconde gevoeld, we deden het 100% samen. Tijdens haar lagereschooltijd woonden we tegenover elkaar. Om ergernissen te voorkomen (en omdat het praktisch was) deelden we een au pair. Zo oneens als we het tijdens ons huwelijk konden zijn, zo eens waren we het altijd over de opvoeding. Feestdagen vierden én vieren we samen. Als vader van mijn kind is hij voor mij een bijzonder en dierbaar familielid.

 

Ik ben serieus heel trots op ons. En kan het iedereen aanraden. Zeker als ik lees dat uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat meer dan 40% van de mensen die gescheiden zijn zegt vooraf bang te zijn geweest voor de scheiding. Vooral de negatieve gevolgen voor de kinderen (67,5%) en de persoonlijke financiën spelen een grote rol. Ruim 44% zegt achteraf dat ze de scheiding anders hadden moeten regelen.

 

Ik wilde het beste voor ons kind en heb mezelf nooit verloren in verwijten of wraak

 

Als ik een ongevraagd adviesje mag geven: het geheim van ons ‘succes’ zit voor mij in het feit dat ik geen energie heb verspild aan negativiteit, ik kon het als ik eerlijk ben gewoon niet opbrengen. Ik moest werken, geld verdienen, een ander huis zoeken, een nieuw leven opbouwen. Natuurlijk was ik kapot van verdriet, maar ik wilde het beste voor ons kind en heb mezelf nooit verloren in verwijten of wraak. Laat staan dat ik mijn ex dwars ben gaan zitten. Achteraf gezien ben ik daar ik zó blij om, ik zou het nu precies hetzelfde doen.

 

Om te weten hoe je praktisch en emotioneel zo positief mogelijk kunt scheiden raad ik het boek Je wordt weer gelukkig van mijn vriendin en mede-ervaringsdeskundige Eveline Jurry van harte aan. Zij legt echt perfect uit hoe je het aan kunt pakken en ook hoe je in deze altijd heftige periode zo goed mogelijk voor jezelf kunt blijven zorgen.

 

‘Uit elkaar met respect voor elkaar’

De Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) biedt deskundige begeleiding bij het scheidingsproces. Het motto van de vereniging: ‘Uit elkaar met respect voor elkaar.’ Ruim 700 vFAS-advocatenkantoren bieden vandaag een vrijblijvend, open spreekuur aan. Daarnaast is het mogelijk om een gratis scheidingscheck uit te laten voeren. Die geeft helder inzicht in welke stappen nodig zijn voor een goede scheiding. Lees er hier meer over.

 

 

35.000 scheidingen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland jaarlijks zo’n 35.000 echtscheidingen zijn. Met het onderzoek naar scheiden wil de vFAS aandacht vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij een scheiding. Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Novio Research onder meer dan 500 Nederlanders die recent zijn gescheiden. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking.

 

  

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs