8-12-1980

 

Weet jij nog wat er toen gebeurde? Ik vergeet het nooit

 

De eerste keer dat ik in New York was, wilde ik uiteraard naar de Dakota-Building. Het gebouw waar John en Yoko woonden. Waar John op acht december 1980 vlak voordat hij naar binnen ging vermoord werd. De hele wereld was die week van slag in mijn beleving. Wat een klap. Ik werd er extra triest van daar bij dat gebouw. En het is ook nog eens een heel donker gebouw. Helpt ook niet mee.

 

Daarna zouden we dan via Central Park naar de andere kant lopen. Liepen we zomaar ineens over een herdenkings-plek. Strawberry Fields genaamd. Net vers gemaakt. Nog steeds als ik met ‘nieuwe medereizigers’ in New York terugkom, wil ik ze dat laten zien. Het werd er namelijk steeds mooier. Er is een prachtige mozaïekvloer met de tekst IMAGINE in het midden. Altijd een verse roos erop en vaak nog veel meer bloemen. Ook steeds meer mensen die John in stilte zaten te herdenken op de bankjes er omheen en heel vaak een of meer gitaristen die liedjes van John Lennon spelen. Echt een memorial-plek dus. Beslist heengaan als je er bent.

 

 

 

Ik liep er een keer trouwens Yoko herself tegen het lijf. Ook al had ze kort haar en een pet op, ik herkende haar meteen. Zij mij niet ;-) John en Joko werden samen onvergetelijk door hun bed-in in 1969. Hun pacifistische protestactie tegen de Vietnamoorlog, die zij twee keer hielden, een keer in het Amsterdam-Hilton en een keer in Montreal. Voor zover ik weet.

 

Waarom ik er uitgerekend vandaag aan denk?

Er verschijnt vandaag iets heel bijzonders. Het boek IMAGINE – JOHN YOKO, waarin het verhaal van John Lennon en Yoko Ono wordt verteld, hun leven, relatie en werk in de periode van het opnemen van hun wereldberoemde album in 1971. Een boek volverhalen van Yoko, John en medemuzikanten die aanwezig waren tijdens het opnemen van IMAGINE in hun landhuis Tittenhurst Park en in New York. Het bevat veel nog nooit eerder verschenen foto’s, en songteksten.

En er verschijnen in deze periode ook allerlei geremasterde CD’s, films en documentaires. Kortom: oktober wordt een soort Imagine-maand.

 

En ik zou Franska niet zijn , als ik er ook niet eentje geregeld had voor jou. Hebben? Moet je snel reageren op het Facebookbericht over dit artikel. Of een mailtje naar winnen@franska.nl als je geen Facebook hebt.

 

Foto’s in collage:  Iain MacMillan, Peter Fordham, stills uit de film ‘Imagine’ uit 1971 en Ann Terada

Door: Franska