7 psychologische trucjes waar je iets aan hebt

 

Een rode trui aantrekken als je gezien wilt worden maar niets wilt zeggen. Een stilte laten vallen en iemand blijven aankijken als je zijn antwoord niet goed genoeg vindt. Kleine psychologische trucs die je een beetje helpen om jouw doel te bereiken: ze bestaan en ze werken echt.

 

1.     Lach (neplach telt ook)

Als je mondhoeken omhoog gekruld zijn, geeft je mond het signaal ‘blij’ aan je hersenen. En ook al ben je helemaal niet #happy, dan word je dat dus wel omdat je brein het aan je mond vertelt en je dan uiteindelijk toch blij bent.

 

2.     Gedraag je zelfverzekerd

Uit verschillende psychologische onderzoeken blijkt dat mensen het verschil niet zien tussen iemand die zelfverzekerd ís of zo doet. Het streven is natuurlijk om het te zijn, maar als je even je dag niet hebt en knettert van de onzekerheid, dan speel je jezelf gewoon zeker. Nog een tipje tussendoor: ga je mensen ontmoeten waarvoor je een beetje zenuwachtig bent (je schoonouders bijvoorbeeld)? Denk je dan in dat je oude vrienden gaat zien. Als je met zo’n gevoel het gesprek in gaat, zal alles veel soepeler gaan. Tenzij het echt vervelende mensen zijn natuurlijk, maar dan lag het niet aan jou.

 

3.     De spiegeltruc

Werk je achter een balie waar nogal eens mensen met klachten of vragen komen? Hang een spiegel achter je waarin de klagers zichzelf kunnen zien. Niemand ziet zichzelf graag stampend en schreeuwend, dus de spiegel heeft een dempende werking. Je houdt hen letterlijk een spiegel voor en dat helpt.

 

4.     Ga naast iemand zitten

Net als de klassieke rodetruitip (als je die draagt in een vergadering zal iedereen weten dat je er was, al heb je niets gezegd) is het ook verstandig om niet tegenover je tegenstander te gaan zitten, maar naast iemand. Zij aan zij zul je allebei eerder de behoefte hebben om te verbroederen dan om de strijd aan te gaan.

 

5.     Dit moet je dus niet zeggen

Ik denk, ik geloof, als ik me niet vergis… Zet die woorden maar op de verboden lijst. Het drukt twijfel uit en dus zal je inboeten aan zelfverzekerdheid.

 

6.     Kijk naar de kleur ogen

Als je iemand net iets langer aankijkt, zal de ander jou ook beter herinneren. Te lang aankijken is ongemakkelijk dus als je precies lang genoeg kijkt om iemands kleur ogen te ‘registreren’ is dat de perfecte aankijkduur.

 

Ik zou zeggen: zet ‘m op.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach