7 procent van de supermarktklanten steelt weleens iets
Proletarisch winkelen noemen ze dat toch?
Ik vond het altijd reuzehandig, de zelfscan bij de supermarkt. Even bliepen met de handscanner en ik kon met mijn keurig ingepakte boodschappentas zo de deur uitlopen. Opruimgoeroe Marie Kondo is vast hartstikke trots op me want ik pak met militaire precisie in. Fruit en groente in de ene tas. Pakken melk onderop in de andere en de doos met eitjes altijd bovenin.
Ik ben altijd zeer tevreden over mijn eigen inpakkunst, maar die wordt soms wreed verstoord door de supermarktmedewerker. Die moet mij te pas en te onpas controleren om vervolgens 11 artikelen uit mijn voortreffelijk ingepakte tas te vissen waardoor de boel helemaal door elkaar getrokken wordt en ik weer helemaal opnieuw kan beginnen.
Zo irritant, maar ik begrijp wel dat ze het moeten doen. Want de diefstal bij de zelfscan giert werkelijk de pan uit. Het kost de supermarkten jaarlijks miljoenen euro’s aan gederfde inkomsten. Volgens een onderzoek onder 21.000 deelnemers van het RTL Nieuwspanel steelt 7 procent van de klanten af en toe iets, onder jongeren is dat zelfs 11 procent. Gewoon voor de gein, de kick, stoerdoenerij of gewoon omdat ze geen zin hebben om te betalen.
1 op de 14 mensen betaalt soms bewust een artikel niet om zo een beetje op de dure boodschappen te besparen. Zoals een van de deelnemers zegt: ‘Ik ben dol op gerookte zalm, maar het is gewoon niet meer te betalen.’ Er is ook een grote groep die vindt dat het stelen van producten ‘prima kan’ omdat de supermarkten ‘toch al genoeg winst maken’. De directeur van supermarktketen Vomar vindt dat zorgelijk. Daarover zegt hij: ’Er lijkt een soort algemene acceptatie te zijn ontstaan dat het normaal is om spullen niet af te rekenen.’
Het is toch gewoon ordinaire diefstal als je iets meeneemt zonder te betalen, of ligt dat nou aan mij? Bij Jumbo was er vorig jaar zelfs sprake van een stijging van 60 procent ten opzichte van 2022.
Ik ben altijd als de dood dat ik een artikel vergeet te bliepen. Zo werd ik ooit gecontroleerd toen ik een blikje tomatenpuree niet gescand had. De supermarktmedewerker was not amused en ik mocht onder toeziend oog van de klanten met haar meelopen om bij de informatiebalie de missende 49 eurocent alsnog af te rekenen. Nou dat voelde wel als de walk of shame op dat moment, alsof ik een crimineel was. Bovendien mocht ik in dat filiaal drie weken lang mijn boodschappen niet meer zelf scannen.
Ik schuif daarom steeds vaker mijn spulletjes gewoon op de band bij de kassamedewerker, want daar staat vaak niemand te wachten. Ben ik nog sneller klaar ook en mijn tas blijft perfect ingepakt. Ook fijn.