7 feiten over Winston Churchill

 

Een heel bijzondere man

 

Donderdag komt hij dan eindelijk. De film The darkest Hour over een van de belangrijkste mannen uit de Engelse geschiedenis. En de kleurrijkste. Waarvan akte.

 

1.    

Winston Churchill lijkt Engels als applepie maar zijn moeder was Amerikaans.

Het was in die tijd gebruikelijk dat Britse adel trouwde met vermogende Amerikanen. Denk Downtown Abbey. Zo is het bij Churchill ook gegaan.

 

2.        

Matige student

Maar dan ook echt matig. Alleen geschiedenis kon hem echt bekoren. Hij haalde zelf vaak een proefwerk Latijn aan, dat hij weer helemaal leeg inleverde. Alleen zijn naam had hij dan ingevuld. Daar bleef het bij.

 

3.   

Innemer

Winston Chruchill hield wel van een slokje links en rechts. Het verhaal gaat dat hij zijn dag in bed begon. Twee secretaresses aan de zijden van zijn bed. De een dicteerde hij brieven, met de ander nam hij de agenda door. Dat alles deed hij onder het genot van een glaasje champagne van het huis Pol Roger. Hij nuttigde een halve fles per dag wat in totaal neerkomt op 42.000 flessen in zijn hele leven.

 

 

Toen hij overleed, plaatste het huis Pol Roger een zwarte rouwrand om het etiket van hun brut. Volgens Winston Churchill waren er vier geneugten in het leven; een heet bad, champagne, nieuwe erwten en oude brandy.

 

4.   

Schrijven en schilderen

In zijn leven schreef hij 20 boeken, waaronder biografieën en werken over de oorlog. Ook produceerde hij een roman, maar hij raadde zijn vrienden ferm af die te lezen. Verder was Churchill een actief schilder. Hij maakte 500 doeken. Niet allemaal even verdienstelijk maar desalniettemin werden enkele stukken voor miljoenen verkocht.

 

5.   

Trouble child

Winston was een brokkenpiloot. Zo viel hij als kind al van een brug, verdronk hij bijna in een Zwitsers meer, stortte hij neer met een vliegtuigje, toen hij lessen nam en viel hij regelmatig van paarden. Toch heeft hij de 90 aangetikt.

 

6.   

Speeches

Hij was beroemd om zijn speeches. Zijn beste zes speeches vonden plaats in een periode van vier maanden.

 

7.   

Sigarendozen

Churchill moet de grootste verzameling sigaren ter wereld hebben gehad. Iedereen gaf hem een doos.

 

 

In de film ongetwijfeld meer wederwaardigheden over deze bijzondere Brit. Gaat dat zien.

 

 

Door Pleuntje van der Horst

Beeld: deviantart