6 onbegrijpelijke mode­trends

 

Ik, Philippine, 32 jaar, moeder van drie bloedjes, zou mijn kledingstijl omschrijven als modieus doch praktisch. 

 

Ik wil er natuurlijk een beetje hip bijlopen, maar vind niet alles momproof meer. Op naaldhakken (dat rent niet zo lekker en bovendien zak je telkens weg in de zandbak) en in een zijden bloesje (zuur melkspuug bijt zo lekker uit) zul je mij niet gauw zien. Dus: de ene keer omarm ik de modemeisjes, de andere keer bedank ik vriendelijk. Desondanks gaan de wenkbrauwen van mijn moeder, 62 jaar, vaak genoeg omhoog en zegt ze: ‘Liefje, wat heb je nu weer aan?’ Zes modetrends die ze niet begrijpt:

 

 • Kleding in een neonkleur
  Heeft al gauw een Veilig Verkeer Nederland-effect. ‘Was je weer klaar-over vanmorgen op school?’ ‘Eh, nee mam. Ik was on trend.’

 

 • Gaten in je spijkerbroek, ook wel ripped jeans genoemd
  A) of het niet eens tijd werd voor een nieuwe spijkerbroek, B) of ik geen koude knietjes had en C) of ik echt zo’n godsvermogen had neergeteld voor een kapotte broek?!? 

 

 • Sneakers onder een jurk
  Onder een jurk draag je ballerina’s of pumps of laarzen. Geen sneakers. Toegegeven, ik moest hier zelf ook een beetje aan wennen. In het begin had ik een pieten-associatie. Maar nu draag ik niets liever dan een zwart jurkje, een dikke zwarte panty en felgekleurde Nikes eronder.

 

 • Dad shoe 
  Vrij vertaald: je vaders schoenen. Wordt ook wel ‘The Ugly Shoe’ genoemd. En als je ‘m voor het eerst ziet snap je die bijnaam heel goed. Ook aan deze trend moest ik wennen, maar ik ben toch overstag. Zitten en lopen ongelofelijk lekker en zijn heel erg on trend (lees: megahip). En bovendien mega momproof. Mijn moeder vroeg zich af of ik last van mijn voeten had en mezelf aangepaste schoenen had laten aanmeten toen ik ze trots aan haar showde. Eh….

 

 • Lingerie als kleding
  Ja, dat is de bedoeling. Expres je hemd of T-shirt vergeten. Waaah, gewaagd! En nee, dat wil niet zeggen dat je in je ondergoed de straat op moet hoor.Dit is hoe het moet: mooie kanten topjes – die inderdaad ook prima in de slaapkamer gedragen kunnen worden of die je doorgaans onder je kleding verstopt – gewoon showen. Met bijvoorbeeld een wollen vestje of een blazer erop. Zodat je dat kant en satijn nog gewoon ziet. Of een semi-transparante top met daaronder louter een beha. Tikkeltje gedurfd, en echt alleen doen als je geen vetrollen hebt, maar wel prachtig en sjiek als je ’t mij vraagt. Maar daar zijn de meningen dus over verdeeld.

 

 • Telefoon om je nek
  De smartphoneketting of het telefoonkoord: ik vind dit dus de uitvinding van de eeuw, want ik ben altijd mijn telefoon kwijt of een kind vist ‘m uit m’n tas en gaat ermee aan de haal. Daarom hangt ie tegenwoordig om m’n nek. Aan zo’n hip smartphonekoord dus. De keren dat ik op straat ben aangesproken dat m’n telefoon uit m’n zak viel kan ik inmiddels niet meer tellen, maar wacht maar. Wedden dat iedereen over een half jaar ook met zo’n hippe telefoonketting rondloopt?

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman